Piletić: Oko 500 tisuća umirovljenika imat će više mirovine

28.12.2022.

08:26

Autor: T.V./HRT

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Foto: HR / HRT

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" govorio je o novom modelu obiteljske mirovine i održivosti mirovinskog sustava te o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Bilo je riječi i o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima čije mirovine ne prelaze 4360 kuna, programu "Zaželi" te o obnovi Banovine.

Povećanje najniže mirovine te kombinacija osobne i obiteljske mirovine 

Zakonske izmjene u mirovinskom sustavu donose tri ključne promjene - povećanje faktora za obiteljsku mirovinu, upotreba dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika te povećanje najniže mirovine za tri posto.

- Mi očekujemo da s 1. 1. 2023. započne proces povoljnijih obiteljskih mirovina. Rezultat je to i jednoglasne podrške Hrvatskoga sabora koji je podržao Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se povećaju obiteljske mirovine kao i one najniže. Obiteljske se mirovine povećavaju automatizmom za 10 posto nakon 1. 1. 2023., najavio je ministar Marin Piletić.

Rekao je da će u idućoj godini umirovljenici moći podnijeti zahtjev žele li svoju mirovinu ili kombinaciju svoje i obiteljske mirovine.

- Očekujemo da će oko 500 tisuća umirovljenika imati više mirovine s prvim danom iduće godine, rekao je Piletić.

O održivosti mirovinskog sustava

Poručio je da je mirovinski sustav siguran i održiv.

- Mirovinski sustav je siguran i održiv. Pitanje održivosti se postavlja svaki puta kada govorimo o mirovinskom sustavu. Upravo zbog toga imamo trostupni mirovinski sustav - obvezna mirovinska štednja, odnosno prvi i drugi stup te dobrovoljna mirovinska štednja, odnosno treći mirovinski stup. Prinosi, odnosno kamate koje možete ostvariti u trećem stupu, takve štednje nigdje na svijetu nema da možete ostvariti 15% kamata na uplate do 6 tisuća kuna. Taj treći stup još uvijek nije dovoljno prepoznat, ističe Piletić. 

Isplata jednokratne novčane pomoći umirovljenicima čije mirovine ne prelaze 4360 kuna

Sutra počinje isplata jednokratne novčane pomoći iz četvrtog Vladina paketa pomoći vrijednog gotovo 720 milijuna kuna. Pomoć će primiti 685 tisuća umirovljenika čije mirovine ne prelaze 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak će iznosi od 400 do 1200 kuna.

- Mi smo zapravo ponovili odluku iz jesenskog paketa vlade kada smo imali identičnu odluku. Svi umirovljenici s mirovinama do 4360 kna dobit će još jedan dodatak, treći u ovoj godini. Mi smo odlučili da na kraju godine s obzirom na uštede u proračunu da još jednom interveniramo kada je inflacija još uvijek iznad 13 posto. Za one s mirovinom do 1850 kn dodatak iznosi 1200 kn, za one s mirovinom od 1850.01 do 2350 kn dodatak iznosi 900 kn, za umirovljenike s mirovinom od 2350.01 do 3350 kn dodatak iznosi 600 kn, a oni s mirovinom od 3350.01 do 4360 kn će dobiti 400 kn, najavio je Piletić.

Istaknuo je da će ova odluka vlade, osim umirovljenika, obuhvatiti i niz drugih građana u riziku.

- Pomoć će dobiti i korisnici u sustavu socijalne skrbi koji imaju pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata i pravo na doplatak za pomoć i njegu, po tisuću kuna. Njih je u Hrvatskoj nešto više od 160 tisuća. A nismo zaboravili niti sve one koji nakon potresa žive u privremenom smještaju jer su im domovi uništeni, i to 2000 kuna po osobi, a najviše do 10.000 kuna po kućanstvu, kaže ministar.

Program "Zaželi program zapošljavanja žena faza III"

Ministar Piletić danas će u sklopu radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji u Sisku uručiti 15 ugovora vrijednih više od 14 milijuna kuna u sklopu Poziva "Zaželi program zapošljavanja žena faza III".

- Program "Zaželi" jedinstveni je program koji Hrvatska promovira diljem Europske unije. Mi smo kroz program korištenja europskih sredstava omogućili zapošljavanje dugotrajno nezapošljivih žena i omogućili socijalnu uslugu Pomoć u kući za naše stare i nemoćne. Kroz prva dva poziva 80-tak tisuća naših starijih i nemoćnih sugrađana dobilo je pomoć, a zaposlili smo 30-tak tisuća žena, pohvalio je mjeru ministar Piletić dodavši da je Vlada osigurala dodatna sredstva za provođenje ovog programa.

O obnovi Banovine

Sutra će biti dvije godine od razornog, drugog potresa koji je zadesio Banovinu. Obnova ide sporo, ljudi su nezadovoljni, mnogi su otišli. Kako revitalizirati Banovinu i oživjeti je u gospodarskom ali demografskom i društvenom pogledu?

- Obnova će sasvim sigurno pokazati svoje rezultate, ali za to će trebati vremena. Ono što sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije zanima je obnova gospodarskog, društvenog, kulturnog i sveg drugog života. Zbog toga je Vlada kroz sve odluke koje je donijela nakon potresa definirala i čitav niz razvojnih projekata upravo za revitalizaciju te županije. Bez prometne povezanosti dva najveća grada - Siska i Petrinje s metropolom nije moguć život, samim time niti pojačane gospodarske aktivnosti, naglasio je Piletić nabrojavši brojne projekte koje Vlada provodi na tom području, poput poticanja gaming industrije u Novskoj. 

O Izmjenama Zakona o radu

Izmjene i dopune Zakona o radu i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada na snagu Zakona predviđeno je 1. siječnja 2023., s time da će 1. srpnja 2023. stupiti na snagu članak o obvezi dostave svih kolektivnih ugovora ministarstvu nadležnom za rad, te 1. siječnja 2024. svi dodani članci o radu putem digitalnih radnih platformi.

- Išli smo paralelno u izmjene Zakon o radu i Zakona o trgovini gdje će Zakon o trgovini propisati 16 radnih nedjelja kroz godinu. A ono što je definitivno najsnažnija poruka ovih izmjena ZOR-a je da se rad nedjeljom mora platiti minimalno 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu, rekao je ministar.

Kao najznačajnije zakonske promjene ističu se sprečavanje neopravdanog sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme te nove načine obavljanja stalnih sezonskih poslova.

U vezi s nedostatkom radne snage rekao je da Vlada godišnje u samoprogram mjera aktivne politike zapošljavanja ulaže više od milijardu kuna. Omogućavamo poslodavcima da podignu razinu plaća, ali i da prekvalificiraju radnike za neke nove potrebe i nove izazove, rekao je Piletić i dodao da je u travnju aktiviran sustav vaučera za usavršavanje onih koji žele sebe učiniti konkurentnijim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!