Ministarstvo: Ima dovoljno lijekova za bolesnike s COVID-om; HUBOL: Zalihe nedostatne

09.08.2022.

10:57

Autor: HRT/D.M.

Lijek protiv COVID-a

Lijek protiv COVID-a

Foto: Pfizer/Handout via Xinhua / PIXSELL

U 26 bolnica u cijeloj Hrvatskoj trenutačno su 483 doze Vekluryja (remdesivira) te 236 doza Ronapreve, lijekova koji se upotrebljavaju za liječenje oboljelih od COVID-a, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe, ističe Ministarstvo zdravstva, koje je provelo žurnu provjeru stanja zaliha u svim zdravstvenim ustanovama. O stanju s lijekovima oglasila se i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, kažu - zalihe nisu dostatne za cijelu Hrvatsku.


- Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od zaraze COVID-19, poput Vekluryja, odnosno remdesivira, te Ronapreve ima dovoljno za sve trenutačne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku, što pokazuje žurna provjera stanja zaliha navedenih lijekova u svim našim bolnicama koju je tijekom ponedjeljka provelo Ministarstvo zdravstva, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodaje da je za stanje zaliha u svakoj bolnici i zdravstvenoj ustanovi odgovoran ravnatelj ili za to posebno zadužena osoba, a za procjenu potrebne vrste lijeka nadležni liječnik specijalist, koji donosi odluku na temelju zdravstvenog stanja i dijagnoze pacijenata.

Prema prikupljenim podacima, na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara te u županijskim i općim bolnicama trenutačno su 483 doze lijeka Veklury, poznatijeg pod nazivom remdesivir, te 236 doza Ronapreve, koji je njegova inačica, što se ocjenjuje dostatnim za sve trenutačne potrebe za odgovarajuće liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom koji se nalaze u bolnicama.

Isto tako, ističe Ministarstvo zdravstva, na raspolaganju su bolnicama i zdravstvenim ustanovama i dodatne količine navedenih lijekova ako se pokaže potreba za njima.

- Praksa je među bolnicama da u slučaju trenutnog nedostatka određenog lijeka međusobno ustupaju lijek prema trenutnim potrebama u određenoj ustanovi, posebno kada je riječ o pacijentima oboljelima od COVID-a, tako da nema ni jednog opravdanog razloga da bi bilo koja bolnica bila uskraćena za određeni lijek ako to potrebe liječenja zahtijevaju, ističe ministar zdravstva, uz napomenu da svim bolnicama u svakom trenutku stoji na raspolaganju i mogućnost žurnih zahtjeva za dodatnim količinama.

Svaka bolnica i zdravstvena ustanova upoznata je sa spomenutom praksom koja nalaže upućivanje zahtjeva za lijekovima koji su potrebni pacijentima u tim ustanovama, a ako je u nekoj od bolnica ili zdravstvenih ustanova došlo do nedostatka navedenih lijekova, čime je uskraćena odgovarajuća zdravstvena skrb za bolesnike, Ministarstvo zdravstva provest će dodatne provjere i utvrditi eventualnu odgovornost nadležnih u segmentu koordinacije i opskrbe lijekovima pojedinih bolnica ili zdravstvenih ustanova. 

HUBOL: Neke bolnice sredinom srpnja zatražile od ministarstva dostavu remdesivira, ministarstvo ih obavijestilo da lijeka nema

Bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama remdesivira su, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva zatražile da im se dostavi remdesivir – antivirusni lijek za liječenje COVID-19 bolesti, dobile službeni odgovor Ministarstva da remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek, priopćeno je iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

- Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas, tj. nekoliko tjedana kasnije, remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti, stoji u priopćenju.

Lijek ronapreve, koji ministar također spominje, nema učinka u liječenju bolesti COVID-19 izazvane omicron sojem novog koronavirusa, navodi dalje HUBOL.

Za liječenje jednog COVID-19 pacijenta daje se 6 bočica remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 COVID pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku, poručili su iz HUBOL-a.

U nekim bolnicama remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka, stoji u priopćenju Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Pitanje nedostatka lijekova protiv COVID-a otvoreno je nakon smrti novinara Vladimira Matijanića. Njegova životna partnerica tvrdi da ga Hitna pomoć nije htjela odvesti u bolnicu te da mu zbog nestašice nije dan lijek za sprečavanje težih posljedica COVID-a. Osim inspekcije Ministarstva u KBC-u Split, pokrenut je i unutarnji nadzor u bolnici. Istragu smrti novinara Matijanića i kažnjavanje odgovornih zatražio je i HND, a splitsko tužiteljstvo najavilo je izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!