Treba li zbog poplave odlikaša za srednje škole uvesti prijamne ispite?

19.08.2022.

19:51

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Mnogi žele prijamne ispite u srednje škole

Mnogi žele prijamne ispite u srednje škole

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Zbog poplave odlikaša sve su glasniji zahtjevi da se već od iduće školske godine uvedu prijamni ispiti za sve srednje škole. Za sada, na snazi ostaje odluka da se provedu nacionalni ispiti, kojima se znanje prošle nastavne godine provjeravalo u osamdeset jednoj osnovnoj školi, a sljedeće će na cijeloj generaciji osmaša.

Nacionalne ispite iz pet predmeta ove godine pisalo je 4 200 osmaša iz 81 škole. U ožujku sljedeće godine pisat će ih svi osmaši, ali iz 8 predmeta. Iako mnogi hvale tu ideju, smatraju da je ove godine trebalo otići korak dalje i umjesto nacionalnih krenuti s prijamnim ispitima za upis u srednje škole.

- Mislim da ponovno trošenje novca u milijunskom iznosu na eksperimentalnu provedbu nacionalnih ispita nije potrebno. Ti nacionalni ispiti bi imali nekakvu važnost kada bi oni učenicima imali važnost za upisivanje u srednju školu, smatra Anita Poslon, učiteljica hrvatskog jezika OŠ Granešina.

Dodaje, željela se dobiti povratna informacija o znanju učenika osmih razreda, a to smo već dobili ove godine na reprezentativnom uzorku.

- Ako se učenicima kaže da je to eksperiment i da se to nigdje ne vidi, malo je odgovornih. Kad imaju prijamni, onda znaju, dat će sve od sebe, kaže Poslon.

Ravnateljica iz Osijeka, itekako racionalna, smatra:

- Da će roditelji kao što šalju na pripreme za državnu maturu tako slati djecu i za nacionalne ispite, kaže Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ Vijenac, Osijek.

A kako doznajemo, čini se da će se ocjene ovogodišnjim osmašima na nacionalnim ispitima i vrednovati. Iako navija za prijamne ispite, ravnatelj iz Splita smatra da gradivo treba reducirati.

- Ja bih ograničio razdoblje na gradivo 8. razreda za pojedina područja, to je ipak za njih stres i u svakom slučaju treba ih za to dobro pripremiti, smatra Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol, Split.

A oni o kojima je i riječ, osmaši, kada vide kako je teško upisati srednju školu i s 5,0 ne vide drugi izlaz - osim prijamnih ispita.

- Prijamni ispiti su super ideja jer ima puno odlikaša koji nemaju prave petice nego poklonjene, ti bi prijamni pokazali pravu razinu znanja, kaže Laura, 8. razred.

- Mislim da će nam donijeti dodatni stres, ali mislim da će pomoći onima koji nemaju 5,0 da upišu željenu školu, kaže Ivana.

- Na primjer ako ja imam lošiju ocjenu iz biologije, ali želim upisati školu koja se fokusira na matematiku, imam super ocjene iz matematike, super napišem prijamni i mogu se upisati u tu školu, kaže Iva.

Evo zato neke europske države pri donošenju važnih odluka o školstvu pitaju i one kojih se te odluke direktno tiču. Pa plus učitelji koji to i provode - eto rješenja bez previše eksperimentiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!