19:57 / 10.03.2021.

Autor: Nataša Ban/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Na Banovini stanje je teško, moral podiže Petrinja Band Aid

Na Banovini stanje je još uvijek teško, moral podiže Petrinja Band Aid

Na Banovini stanje je još uvijek teško, moral podiže Petrinja Band Aid

Foto: HTV / HRT

Još od potresa Josip Horvatinec iz Male Gorice pokraj Petrinje spava u ledenoj drvarnici. Kuća mu je teško oštećena. Dobio je kamp-prikolicu, ali toliko je mala da u njoj ne može biti. 

  

- Imam dva popluna, ova vrata kad se pritvore, gore je četiri prsta šuplje. Puno je tog naroda nastradalo, nisam sam, a nema ni financija, znam da država nema novce za to, kazao je Horvatinec.


Čeka obnovu koja će biti tko zna kad. Snaha mu pokušava pomoći, zasad bezuspješno. 


- Na Facebooku sam stavila objavu, molila sam pomoć da mu se ta drvarna sredi za život, ali, nažalost, nitko se nije javio, kazala je Marina Horvatinec

Više sreće ima obitelj Šaponja, 15-ak kilometara od Gline, u Malom Gradcu. Nakon boravka u nesigurnoj kući ulaze u kontejner u kojem do danas nije bilo struje. Nastavak je to akcije Srpskog narodnog vijeća.


- Sve je novo, sve je lijepo, ali nije kuća, nego kontejner. Ali je sigurno. Neću brinuti da li djeca spavaju tamo pod onom tonom betona koja nije sigurna, rekla je Milena Šaponja.

U Sisku, u tijeku je akcija prikupljanja novca Veleposlanstva Kraljevine Belgije i Udruge "Naša djeca" za obnovu odjela pedijatrije.


- Mi smo sada privremeno smješteni u svega tri prostorije na odjelu ginekologije i porodništva, to, nažalost, nije dovoljno osobito kad imamo na umu da mi liječimo i djecu sa zaraznim bolestima i sada tijekom pandemije COVID-19, kazala je dr. med Martina Rastovac s odjela pedijatrije Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku.


Gotovo 2,5 mjeseca nakon potresa, šest objekata sisačke bolnice "Dr. Ivo Pedišić" i dalje je neupotrebljivo. Dnevno primaju oko tisuću pacijenata, no imaju samo 70 kreveta.


- Trenutno koristimo manje od 20 posto prostora koji smo ranije imali i situacija u bolnici još uvijek je dosta teška zbog nedostatka tog prostora, kazao je ravnatelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Tomislav Dujmenović.

Kao pomoć sugrađanima, petrinjski su glazbenici okupljeni u Petrinja Band Aidu snimili pjesmu "Glavu gore". 


- Imali smo ideju da nakon ovog razornog potresa koji je zadesio Petrinju pokušamo zadržati pozitivnu atmosferu, ne dozvolit da građani ne padnu u depresiju, kazao je Saša Pavlović iz Petrinja Band Aida.


Sav novac od autorskih prava namijenjen je udruzi Mala kuća koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.


- Nakon toliko dana suza i neizvjesnosti konačno jedna pozitivna priča u našem gradu, kazala je Maja Latinčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!