Održan Drugi hrvatski kongres o biosigurnosti i biozaštiti

25.05.2023.

22:45

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/HRT/A.S.

Kongres biosigurnosti

Kongres biosigurnosti

Foto: HTV / HRT

Ukrajina je bila jedna od tema i prvog dana Drugog hrvatskog kongresa o biosigurnosti i biozaštiti na kojem se raspravljalo o sigurnosnoj situaciji u Europi. Problem biosigurnosti pokriva široko područje, od klimatskih promjena, bioterorizma do patogenih mikroorganizama. 

Cilj je interdisciplinarne rasprave poboljšati odgovor na buduće krize kako bi se očuvalo zdravlje i sigurnosti ljudi.

- Važno je da o svim tim izazovima razgovaramo na prije svega znanstveni način, ali moramo puno brže ono do čega dolazi znanost pretvarati u provedbu, u praksu, u rad institucija, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Trebamo nadzirati i pratiti širenje virusa i drugih uzročnika bolesti sa životinja na ljude. Trebamo se i boriti protiv dezinformacija, razviti sigurna i učinkovita cjepiva i druge protumjere za bolesti, kazala je Nancy Connell, iz Nacionalne akademije znanosti SAD-a (National academy od medicine). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!