Plenković: Imamo na raspolaganju mehanizme kojima ćemo zaštititi hrvatske pilote

09.06.2022.

15:26

Autor: HRT/IMS

U NSK održana 124. sjednica Vlade

U NSK održana 124. sjednica Vlade

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL / Slavko Midzor/PIXSELL

Na sjednici Vlade donesena je odluka o paketu mjera pomoći za 6 županija koje je posljednjih dana zahvatila tuča i nanijela štete u poljoprivredi, nerazvrstavnim cestama, gospodarstvu i stambenim objektima. Vlada će osigurati 54 milijuna kuna, koje će se raspodjelit proporcionalno udjelu šteta u županijama. Najviše ide za štete u poljoprivredi 25 milijuna kuna te za sanaciju štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim obektima 18 milijuna kuna.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković se osvrnuo na optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota u operaciji Oluja.

O srpskoj optužnici protiv hrvatskih pilota

- Osvrnut ću se na vijest da je viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog granatiranja kolone srpskih civila. Želim ponoviti jasan stav Vlade - zakon kojim je Srbija uspostavila kvazi univerzalnu nadležnost za države na području bivše SFRJ za nas je apsolutno neprihvatljiv. To govorimo godinama, to smo ponovili više puta do sada i sve zamolnice koje će iz Srbije doći temeljem ovog zakona mi ćemo kao Vlada odbiti, rekao je premijer.

- Pitanje suradnje u pogledu sukoba nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina uvršteno u pregovore između Srbije i EU-a i Hrvatska inzistira na ispunjenju ovog mjerila. Podsjećam da je 2018. uspostavljeno Povjerenstvo za rješavanje pitanja suradnje u predmetima ratnih zločina s ciljem sklapanja međudržavnog ugovora između Hrvatske i Srbije. Imali su tri sastanka i unatoč inicijativama Hrvatske za nastavkom rada, nažalost je došlo je do toga da Srbija nije pokazala interes zaovu temu. Mi imamo na raspolaganju mehanizme kojima ćemo zaštititi hrvatske pilote, naglasio je.

- Procesuiranje ratnih zločina – da, neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja, ali ne u dnevnopolitičke svrhe, ne temeljem ovakvog zakona i ne od strane onih koji odbijaju svaki oblik suradnje o ovoj temi. To je poruka Srbiji koja se još nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo nije politika suradnje rješavanja problema, već provokacija. Mi smo kao Vlada obavili razgovore s pilotima i što se tiče njih i nas, stvari su jasne i čvrste i takve će i ostati, poručio je Plenković.

O sankcijama SAD-a protiv Marinka Čavare

- Druga je tema sankcija SAD-a protiv Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH, rekao je premijer.

- Prvi koji je reagirao i usprotivio se takvoj odluci SAD-a bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Izrazili smo neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj, neutemeljenoj političkoj odluci i poruci prema legitimnom predstavniku hrvatskog naroda gdje se, između ostaloga, dovodi se u pitanje odluka Ministarstva financija budući da on nema ni imovine ni ništa u SAD-u, ustvrdio je.

Kaže kako se i Hrvati u Bih i stranke i Vlada RH trude objasniti problem koji postoji i u pogledu deficita izbornog inženjeringa i nemogućnosti da Hrvati budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH.

- Neovisno o tome SAD je hrvatski partner i saveznik, ali postoje situacije u kojima imamo različite stavove, ovo je jedna od takvih situacija i to smo jasno prenijeli. Dobro je da je State Department jučer jasno rekao da je BiH država s tri konstitutivna naroda i vjerujem da će se to pitanje razjasniti i mi oko toga imamo vrlo precizno definiran stav, poručio je.

O smanjenju trošarina 

Od ostalih tema premijer je spomenuo smanjenje trošarina.

- Bilo je i drugih važnih tema ovoga tjedan, prije svega telefonska sjednica Vlade u ponedjeljak kada smo donijeli dvije uredbe - jednu iz domene ministra Marića, a drugu iz domene ministra Filipovića . Smanjili smo trošarine na benzin za dodatnih 40 lipa po litri, što je ukupno 80 lipa. Smanjili smo trošarine i na dizelsko gorivo za dodatnih 20 lipa što je ukupno 40 lipa. Smanjili smo i limit za marže proizvođača i distributera sa 75 lipa na 65 lipa, za plavi dizel s 50 na 40 lipa, naglasio je Plenković.

O mirovinskoj reformi

Kaže kako su i danas imali važnu temu - ministar Piletić, zastupnik Hrelja i premijer su predstavili izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

- Predstavili smo izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji ide za tim da se korisnicima obiteljskih mirovina omogući pravedniji izračun, rekao je Plenković dodavši da je sve to dio programa Vlade gdje su poseban naglasak stavili na održivost mirovinskog sustava, adekvatnost mirovina čime rade mirovinsku reformu.

Za ublažavanje šteta od tuče u šest županija ukupno 54 milijuna kuna

Kako bi se ublažile i djelomično uklonile posljedice prirodne nepogode tuče koja je u svibnju i lipnju pogodila šest županija, Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli pomoći u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna.

Tuča je krajem prošlog i početkom ovog mjeseca pogodila područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a prema Vladinoj odluci pomoć će im biti raspodijeljena proporcionalno udjelu šteta pojedine županije u ukupno nastalim štetama, sukladno podacima o nastalim štetama u poljoprivredi, nerazvrstanim cestama, gospodarstvu, ostaloj komunalnoj i društvenoj infrastrukturi te stambenoj imovini.

- Novac će biti doznačen izravno na račune županija, objasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknuvši da je cilj ove odluke zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugi gospodarskih djelatnosti te olakšavanje početka normalizacije životnih uvjeta na područjima stradalima od tuče.

- Spomenuti iznos od 54 milijuna kuna raspodijelit će se za štete u poljoprivredi u vrijednosti od 25 milijuna kuna, za štete na nerazvrstanim cestama pet milijuna kuna, za štete u gospodarstvu 6 milijuna kuna, a s preostalih 18 milijuna kuna iz proračunske rezerve Ministarstvo financija financirati će štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim objektima, navela je ministrica.

Županije je Vlada zadužila da u suradnji s resornim ministarstvima izradi Programe potpore male vrijednosti za ublažavanje i djelomično uklanjaju posljedica tuče te utvrde kriterije za dodjelu sredstava pomoći, kao i konačan popis oštećenika s pripadajućim iznosima pomoći te osiguraju uvjete za ispravnu provedbu nadzora i namjensko trošenje sredstava.

Ovom odlukom, dodala je Vučković, omogućit će se financijska potpora poljoprivrednim proizvođačima zbog izgubljenog prihoda, zadržavanja i osnaživanja poljoprivredne proizvodnje, sanacija nerazvrstanih cesta, financijska potpora poduzetnicima u drugim sektorima gospodarstva i financijska nadoknada štete na komunalnoj društvenoj infrastrukturi i stambenoj imovini.

Drugostupanjski sud moći će samo jednom ukinuti presudu prvostupanjskog suda

Drugostupanjski žalbeni sud ubuduće će samo jednom moći ukinuti presudu i vratiti predmet prvostupanjskome sudu na ponovno postupanje s preciznim uputama koje činjenice trebaju razmatrati, predlaže vlada konačnim prijedlogom izmjena i dopuna zakona o kaznenom postupku.

Prijedlog izmjena vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u drugo saborsko čitanje, a državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić tu promjenu istaknuo je kao ključnu i veliku promjenu u zakonu, za koju Ministarstvo smatra da će itekako ubrzati kazneni postupak.

- Ako drugostupanjski sud ponovno primi isti predmet, više ga neće moći vratiti na prvi stupanj, nego će taj predmet morati završiti presudom na tom drugom stupnju. Isto tako, kroz jasne, precizirane uvjete, taj sud zbog rokova postupanja neće odugovlačiti postupak nego će samo razmatrati one činjenice koje je kao uputu dao prvostupanjskom sudu da ih treba posebno razmotriti, objasnio je.

U Sabor je vlada putila i konačne prijedloge izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (EU) kojima se, uz ostalo, preciziraju rokovi za završetak postupka te Zakona o vladi kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku za petak je zakazao kazneni odjel Vrhovnog suda najavivši da će na sjednici biti razmatrane strukturalne izmjene drugostupanjskog suđenja i odnos Ministarstva pravosuđa i uprave prema najvišem sudu kod izrade nacrta zakonskih izmjena.

Na osobni zahtjev razriješen predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Osijek

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice razriješila na osobni zahtjev predsjednika Upravnog vijeća Kliničkoga bolničkog centra Osijek Matu Lukića, a novim predsjednikom Upravnog vijeća imenovala Gordana Žanića.

Na zatvorenome dijelu današnje, 124. sjednice Vlade doneseno je više odluka o razrješenjima i imenovanjima.

Kako je priopćeno, imenovani su predsjednik, članovi i tajnica Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom. Predsjednikom je imenovan Dinko Staničić, članovima brigadir Stanko Hrženjak, brigadir Neven Brozović, Tomislav Kaštela, Mladen Majer, dr.sc. Tomislav Mihetec, Filip Petrač i Nedeljko Zmajić, a tajnicom Nada Brekalo.

Imenovani su i predsjednik, članovi i tajnik Nacionalnog povjerenstva za zaštitu civilnog zračnog prostora. Predsjednikom je imenovan Dinko Staničić, članovima Vildana Megla, Mladen Novoselec, Vinko Ljubičić, brigadni general Michael Križanec, Ivan Medved, Tihomir Žegrec, Zvonko Šimašek, Miljenko Pentavec, Vlado Bagarić, Goran Pulig, Ivan Skelin i Mario Caganić, a tajnikom Nikica Trošelj.

Predsjednikom Nacionalnog povjerenstva za olakšice imenovan je Mladen Stepanić, članovima Maja Caktaš, Tihomir Žegrec, Ivan Divić, Gordana Krpičak, Valentina Zoretić-Rubes, Ivo Puhalović, Mate Melvan i Karolina Kraljak, a tajnicom Diana Elkaz.

Dinko Staničić, Marin Puh, Danko Petrin, Nikolina Erceg Drnovšek, mr.sc. Lukša Novak, Nicolas Duthilleul, brigadir Mario Počinok, Vlado Bagarić i Mario Tomac imenovani su članovima Povjerenstva za upravljanje sigurnošću u zračnom prometu.

Zbog isteka mandata razriješeni su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče Josip Bilaver, Renata Blažeković, Mate Dugandžić, Toni Grgurinović i Joško Nikolić. Novim predsjednikom ponovno je imenovan Josip Bilaver, a članovima Ivan Škarić, Ivo Mihaljević, Jurica Pavlović i Joško Nikolić.

Donesen je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. imenovanje Ivane Gudelj Tičak za članicu Uprave, do provedbe natječaja za imenovanje člana Uprave Agencije, na razdoblje od najduže šest mjeseci.

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlade utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke europskog Vijeća ministara: Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 9. i 10. lipnja 2022., Vijeće za konkurentnost unutarnje tržište i industrija (COMPET Internal Market and Industry), 9. lipnja 2022., Vijeće za konkurentnost istraživanje i svemir (COMPET Research and Space), 10. lipnja 2022., Vijeće za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), 12. - 15. lipnja 2022., Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 13. lipnja 2022. te Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača, u formatu ministara zdravstva (EPSCO Health), 14. lipnja 2022.

S obzirom na to da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju, podsjeća se u priopćenju

Prihvaćeni su prijedlozi odluke o zatvaranju konzulata, o osnivanju konzulata te o davanju suglasnosti za otvaranje privremenih konzularnih ureda. Budući da su te točke označene stupnjem tajnosti "tajno" i "ograničeno", iz Vlade napominju da ih nisu u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma.

Članovi Vlade usmeno su izviješteni o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, o provedbi Nacionalnog programa reformi te o stanju iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Na zatvorenoj sjednice Vlade prihvaćeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2022. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!