Nu2 o životu s malom mirovinom: "Jednostavno, mi smo čudotvorci"

11.12.2022.

Zadnja izmjena 15:02

Autor: Nedjeljom u 2/B.A./HRT

Đurđa Grozaj i Silvija Šesto

Đurđa Grozaj i Silvija Šesto

Foto: Nedjeljom u 2 / HRT

Kako živjeti s malom mirovinom u Hrvatskoj? To je pitanje otvoreno danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, u kojoj su gostovale Đurđa Grozaj, koja nakon 39 godina radnog staža u tekstilnoj industriji ima 2500 kuna mirovine, i spisateljica Silvija Šesto, dobitnica više državnih nagrada za književnost s pet naslova u lektiri za osnovnu školu koja ima invalidsku mirovinu od 1190 kuna.

Urednik i voditelj Aleksandar Stanković rekao je da prosječne mirovine sve više zaostaju za prosječnim plaćama i zaključio kako "izgleda da pomoći umirovljenicima nema". Odlučio je stoga ugostiti dvije umirovljenice koje, kak oje rekao, teško žive i jedva sastavljaju kraj s krajem.


- Jednostavno, mi smo čudotvorci. Naučio si iz šupljeg u prazno i tako se nekako snalaziš, s tom nadom da će možda drugi mjesec biti bolje, rekla je Grozaj, bivša radnica propale tekstilne tvrtke Kamensko.


Njezine kolegice, kaže, dugotrajno su teško radile bez radnog vremena, a završile na rubu siromaštva. 


- Ja ne krivim nikoga drugoga osim sustav. I po meni bi taj sustav trebalo temeljno mijenjati, a najviše su krivi predstavnici umirovljenika koji nas zastupaju. Oni jednostavno plješću sami sebi kad se uspiju izboriti za ta neka povećanja, koja u biti tog malog čovjeka s tom malom mirovinom dodatno povrijede i ponize, rekla je Grozaj. 

"Ženska vrijednost nema rok trajanja"

Njezino prvo zaposlenje bilo je u Kotki, gdje je radila pet godina. 1980. došla je u Kamensko i ostala do 2010. i njegovog kraja. Radnice su tada upozoravale da se Kamensko uništava kako bi netko na mjestu tvornice u Zagrebu sagradio luksuzne stanove. Grozaj je rekla da su neke radnice Kamenskog pale u depresiju, završile na psihijatriji, te da ih je dosta i umrlo. Dio radnica nakon propasti tvrtke osnovao je udrugu Kamensko, koja danas ima pet zaposlenika, a kad ima više posla dođu im pomoći i umirovljenice.

- Prvo smo jednu zaposlili, kojoj je najteže bilo, pa je došla do mirovine, pa drugu... Kroz ovaj put smo osam žena otpremili u mirovinu s dobrom plaćom i dignutom glavom. Jako puno smo zbrinuli mladih kroz stručno usavršavanje, rekla je Grozaj.

- Nas su prepoznali i izvan Hrvatske. Nama dolaze iz regije po savjete kako bi se i oni na isti način organizirali. Zadnji su nam bili sindikat tekstilaca iz Njemačke, i oni bi se po našem modelu pokrenuli, navela je.

Grozaj je istaknula da udruga od prvog dana organizira modne revije kako bi pokazali svim poslodavcima koji su im govorili da su stare, babe i da ne vrijede da ženska vrijednost nema rok trajanja. Građane je pozvala na modnu reviju 17. prosinca u sklopu adventa na zagrebačkoj Knežiji, a političarima je poslala poruku - neka manje obećavaju i više rade, te da se ugledaju na izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića.


- Neka slijede njegov primjer, pa ćemo i mi onda živjeti bolje, zaključila je.

Prije nekoliko godina mi smo jednu našu kolegicu, samostalnu umjetnicu s još većim brojem nagrada od mene, pokopali solidarno preko Facebooka, skupljali smo novac

Silvija Šesto

Skupljali novac za pokop preko Facebooka


Druga gošća emisije Silvija Šesto napisala je 54 knjige za djecu, 14 zbirki priča, pjesama, romana, drama za odrasle. Pet njezinih naslova uvršteno je u lektiru za Osnovnu školu i dobitnica je više državnih nagrada za književnost. Invalidska mirovina iznosi joj 1190 kuna.


- S tom se cifrom na neki način malo osjećam kao žena s brkovima u cirkusu, rekla je.


- Mirovine su solidaran čin jednog civiliziranog društva, dodala je Šesto.


Poručila je da "samostalci" nisu oni koji se nisu uspjeli uhljebiti, već da je to njihov strast, poziv, izbor i životni put, te da država od njih radi socijalne slučajeve.


- Prije nekoliko godina mi smo jednu našu kolegicu, samostalnu umjetnicu s još većim brojem nagrada od mene, pokopali solidarno preko Facebooka, skupljali smo novac, rekla je Šesto.


Kaže da se za sve mora krvavo izboriti te da živi od honorara do honorara.


- Mi nemamo božićnice, nemamo bolovanja, rekla je Šesto.


- Ja si ne mogu priuštiti 21 dan toplica na koje imam pravo, dodala je.

Okretanje prema Europi


Silvija Šesto prokomentirala je i rad Ministarstva kulture i ministrice Nine Obuljen Koržinek.


- Ja ne mogu protiv ministrice jer ona je učinila neke dobre stvari, mi smo imali jako teške godine i stvarno je bila senzibilna za neke grupe ljudi koji nisu učlanjeni u nikakve udruge, istaknula je. 


- Ja bih se okrenula Europi, da skinemo model na koji način u Europi rade umjetnici, dodala je. 


- Ako nam sve to rade da samo oni dobro žive, hajde, ljudi, idemo se skupiti i idemo to maknuti, rekla je Grozaj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!