Oko 300.000 žena u Hrvatskoj nema primarnog ginekologa

03.02.2023.

19:35

Autor: Ruža Ištuk/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nedostatak ginekologa, kritičnih područja sve više

Nedostatak ginekologa, kritičnih područja sve više

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Oko 300.000 žena u Hrvatskoj nema ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite, ordinacije su pretrpane, za pacijentice je sve manje vremena. Nedostaje najmanje 58 ginekoloških timova, samo u Zagrebu 16. Kritičnih područja sve je više.

Ginekolog u Varaždinu ima rekordne 9002 pacijentice. Posla je i previše. U pauzama očitavaju nalaze, odgovaraju na e-poštu, predaha nema.

- Žena je veliki broj, moramo ih zbrinuti i nemamo izbora. Kad pogledamo broj dnevnih posjeta, odgovora na mailove, mislim da smo ispod 10 minuta. Za ženu kojoj moramo raditi nešto više od deset minuta, onda tih deset minuta moramo negdje naći, rekao je Borislav Dokuzović, Dom zdravlja Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji nedostaje pet timova. Brojne su žene bez ginekologa.

- Situacija u domu zdravlja značajno će se popraviti već u ožujku 2023. kada nam se sa specijalizacije vraća jedna liječnica, dva mjeseca poslije druga, a treća se vraća početkom iduće godine, rekao je Jurica Veronek, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

Pet godina čekat će na dolazak 10 ginekologa u Zagrebačku županiju, čije specijalizacije financiraju sami i iz fondova EU-a. Trenutačno nedostaje šest ginekologa, dva u Samoboru, jedan u Zaprešiću i tri u Velikoj Gorici.

- Dom zdravlja permanentno raspisuje natječaje na koje se ne javlja nitko. Nastojimo privući liječnike nudeći korištenje automobila 24 sata, subvenciju na kredite, subvenciju na dječje vrtiće, kaže Sanja Fucak, pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije za pravna i kadrovska pitanja.

U Križevcima su mladoj liječnici ponudili poticajnu godišnju naknadu od 100.000 kuna, i ostala je.

Oko 300.000 žena u Hrvatskoj nema svojeg ginekologa i primorano je ići privatnicima. Nedostaje ih u svim županijama, u Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji imaju samo po četiri ginekologa.

- Vrlo brzo, za par godina, dva ginekologa će ići u mirovinu jer su napunili preko 60 godina, a nemaju niti jednoga specijalizanta ginekologije u njihovoj županiji. Iz Splita idu ginekolozi za Vis ili Makarsku, tamo nemamo ugovorenih ginekologa, rekla je Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Od 224 ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, 73 su starija od 60 godina, a već sad uvjete za mirovinu steklo je njih 24. Pitanje je dokad će sustav spašavati umirovljeni liječnici i tko će voditi računa o zdravlju žena?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!