Građani nezainteresirani za cijepljenje

09.02.2022.

19:55

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nezainteresiranost za cijepljenje

Nezainteresiranost za cijepljenje

Foto: Dnevnik / HRT

Peti val epidemije u sve je izraženijem padu. PCR testovima danas je potvrđeno 7868 novih slučajeva, a kada im se pridodaju i pozitivni na brzim antigenskim, ukupno imamo 11 300 novozaraženih, čak četiri tisuće manje nego prošle srijede. U Hrvatskoj je od početka epidemije zaraženo 998 i pol tisuća ljudi, sa sutrašnjim danom taj će broj, sasvim sigurno, premašiti milijun. 

U odnosu na jučer blago je pao i broj pacijenata u bolnicama, danas ih je manje od dvije tisuće dvjesto, na respiratoru je posljednjih dana između 180 i 200 najtežih slučajeva. Preminulo je još 37 oboljelih, također malo manje nego proteklih dana. Zbog sve manjeg zanimanja za cijepljenje, smanjuje se i broj cijepnih punktova. Jučer je u cijeloj zemlji utrošeno samo malo više od pet tisuća doza cjepiva. 

Samo 779 ljudi u cijeloj Hrvatskoj jučer je primilo prvu dozu cjepiva. Povećanje mobilnih timova dio je epidemiološkog plana kako napraviti preokret i doći do onih koji se nisu cijepili.

- Od pojačanih edukacija, stručnjaka, javnosti, informiranja putem online i uživo. Moguće je provesti i anketiranje građana kako bismo saznali njihove razloge i pomogli povećanoj motivaciji i odazivu na cijepljenje, rekla je Tatjana Nemeth Blažić dr. med., epidemiologinja, HZJZ.

Cjepivo je u splitskoj Areni jučer primilo 109 građana, od toga 15 prvu dozu.

- Nama su potrebne brojke od par stotina cijepljenih dnevno a ne od 100 ili 150 da bi imali koliku toliku stopu procijepljenosti, kako bi mogli puno komotnije živjeti s puno manje epidemioloških mjera, naglasio je Marko Rađa dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

U Areni imaju novo radno vrijeme, punkt je pred zatvaranjem.

- Vjerojatno ćemo kroz dva tri tjedna prebaciti lokaciju. Spaladium Arena je najam negdje oko 30 000 kuna mjesečno samo dvorana, međutim još su tu brojni troškovi ljudi, volontera, civilne zaštite i svih ostalih, rekao je Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

U Međimurskoj županiji interes za cijepljenje izrazito je smanjen.

- Prošli tjedan je bilo u cijelom tjednu cijepljeno 1029 osoba. Ako znamo da smo krajem 12. mjeseca imali preko 4000 osoba cijepljenih u jednom tjednu, ovo je jako veliko smanjenje zainteresiranosti, rekla je Višnja Smilović dr. med., epidemiologinja, ZZJZ Međimurske županije.

Nakon preboljenja i primljene dvije doze, premijer je danas primio i treću, uz poruku Cijepi se i iskoristi booster za zaštitu od težih oblika COVID-a!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!