Novi Imunološki zavod gradit će se u Rugvici, prvo kreće proizvodnja zmijskog antitoksina

18.06.2022.

19:48

Autor: Danijela Novak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Industrijska zona u Rugvici novi dom Imunološkog

Industrijska zona u Rugvici novi dom Imunološkog

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Novi Imunološki zavod gradit će se u Rugvici, nedaleko od Zagreba, odlučila je jučer Vlada, nakon što se, zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, odustalo od njegove izgradnje u Brezju. Tako će se, čini se, ipak nastaviti tradicija duga 130 godina, koliko je prošlo od osnivanja Kraljevskog zemaljskog zavoda za proizvodnju animalnog cjepiva protiv boginja. Zavod je tijekom dugog postojanja proizvodio ponajviše virusna, ali i bakterijska cjepiva i krvne pripravke. Neke njegove proizvode vrhunskim je ocijenila i Svjetska zdravstvena organizacija.

Industrijska zona u Rugvici bit će novi dom Imunološkog.

- Ovdje se nalazi  69.700 kvadrata koje je predviđeno za Imunološki zavod. Jučer na sjednici gradskog vijeća donijeli smo odluku o darovanju te nekretnine Imunološkom zavodu, znači napravili smo kompletnu proceduru darivanja, rekao je Mato Čičak, načelnik općine Rugvica.

Cijela ta priča o Imunološkom stalno je puna prepreka, kaže ravnatelj Imunološkog. No, sad bi, kaže, napokon mogla biti dovršena.

- Ja ne vidim sad da to dalje ne bi moglo ići, jer sve drugo smo mi pripremili i moramo sad prilagoditi. Nova lokacija je dobra i pruža puno mogućnosti. Papire koje smo pripremali za Brezje ćemo samo implementirati na Rugvicu... ponovno mjerenje tla, vode, ali to je sad tehnička stvar, istaknuo je Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda.

Prvo bi trebala početi proizvodnja zmijskog antitoksina, i to možda već za osam mjeseci. Gradnja velike tvornice trebala bi početi u roku od dvije godine. Novac, kaže ravnatelj Čaržić, ne bi trebao biti problem.

- Tu su fondovi, državna blagajna, na koju najmanje računamo, tu su sredstva Europske unije i tu su sredstva svjetskih partnera, europskih i američkih, koji su zainteresirani da ovdje bude mjesto proizvodnje za njihove potrebe, odnosno za potrebe tržišta Europske unije, ističe.

Sindikalna povjerenica za Imunološki pozdravlja, kaže, svaku inicijativu.

- Međutim, iskreno rečeno, malo sam skeptična. Jer, opet kad će trebati dati novce, opet će se naći nekakav problem. Nije Rugvica na kraju svijeta, uopće se ne radi o lokaciji, nego se bojim da će to opet negdje zapeti, rekla je Lidija Jagarinec.

Imunološki zavod postoji gotovo 130 godina. Posljednjih 10 godina proizvodnja je potpuno stala. Nadajmo se da će Rugvica značiti novi početak za ovu stratešku ustanovu Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!