Ukrajinci u Hrvatskoj: pomoć u traženju posla, učenju jezika i integraciji

21.10.2022.

19:58

Autor: Danijela Novak/Dnevnik/P.F./HRT

Ukrajinski u Hrvatskoj - Udruga Svoja

Ukrajinski u Hrvatskoj - Udruga Svoja

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska je u posljednjih 6 mjeseci postala privremeni ili trajni dom za 20.000 Ukrajinaca koji su pobjegli od rata. U Zagrebu je predstavljena Udruga Svoja, koja okuplja Ukrajince u Hrvatskoj. Postoji tek nekoliko mjeseci i zasad ima 50-ak članova. Planiraju se financirati donacijama.

Nakon mjesec dana opsade i bombardiranja njezina grada Černjihiva, Diana Buglak najprije je s kćeri pobjegla u Kijev, a zatim u Zagreb.

- Došli smo 8. travnja, i ovdje smo sad više od pola godine, došla sam s kćeri koja ima 13 godina, a u Ukrajini je ostao moj sin koji ima 28 godina, ispričala je.

Sin je odlučio ostati u rodnom gradu. Diana ne može zadržati suze. Teško joj je, kaže, govoriti o tome. Kći se upisala u školu u Zagrebu i dobro se snalazi.

U Ukrajini sam imala svoju tvrtku 10 godina, bila sam kozmetičarka. Kad sam tražila posao u Hrvatskoj, problem je bio jezik. Tako da sada učim hrvatski i pronašla sam posao, ali ne u struci, navela je Buglak.

Trenutačno radi kao poslužiteljica u jednom zagrebačkom hotelu, ali želi se vratiti na svoj posao. Upravo bi joj u tome trebala pomoći novosonovana Udruga Svoja.

- Imamo sličan mentalitet, sličan jezik, i stvarno Hrvati i hrvatska Vlada nam puno pomažu, čak i više nego što mogu, istaknula je Irina Promenko iz Udruge Svoja.

Planiraju se financirati iz donacija, a dotad volontiraju. Svrha im je pomoći Ukrajincima u traženju posla, učenju jezika i integraciji u društvo. Diana Buglak već je na pola puta do tog cilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!