"Stavi naočale - promijeni pogled"

16.05.2022.

23:14

Autor: Danijela Novak/T.V./Dnevnik/HRT

Dan osoba s intelektualnim teškoćama

Dan osoba s intelektualnim teškoćama

Foto: HTV / HRT

Nacionalni je dan osoba s intelektualnim teškoćama koje u Hrvatskoj čine oko 4% ukupne populacije. Današnji je dan poziv svima da ih više uključe u društvo, ali i na tržište rada. 

Carlos je osoba s intelektualnim teškoćama. Ima 19 godina i živi u Puli. Završio je školu za pomoćnog vrtlara, ali posao - još nema. Dotad živi u pulskom Centru za inkluziju.

- Ja sam sad stekao dosta znanja o kuhanju, o tome kako da se brinem za sebe, jer prije kad sam živio u Dječjem domu u Puli, ja to ništa nisam znao, rekao je Carlos Danijel Lasković, Pula.

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama okuplja 32 organizacije civilnog društva koje pružaju socijalne usluge u svojim zajednicama. Pravo na rad, ali i druga prava osoba s intelektualnim teškoćama realiziraju se sporadično, kažu u Savezu.

- To ide od djetinjstva i što ide dalje postaje sve teže.Roditelji postaju sve stariji i stariji, a dijete dok je u sustavu odgoja i obrazovanja vrlo je zaštićeno i pokriveno, ali kad izađu iz sustava onda se javljaju problemi, ističe Ozren Catela, predsjednik Hrv.saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Kako bi senzibilizirali javnost na ovaj ranjivi dio populacije, za ambasadoricu Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama izabrana je Ana Tomašković, HRT-ova novinarka i urednica koja se više od 20 godina bavi tom problematikom.

- Trebamo im dati mogućnosti i priliku da žive zajedno s nama, prema njihovim mogućnostima, ne gledati ih kroz ono što oni ne mogu, nego kroz ono što mogu jer oni zaslužuju i po ljudskim pravima i po konvenciji osoba s invaliditetom, da zajedno s nama izgrađuju bolji i humaniji svijet, rekla je Ana Tomašković, ambasadorica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Pod motom "Stavi naočale - promijeni pogled" održan je prigodan program na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje su se osobe s intelektualnim teškoćama predstavile glazbenim nastupima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!