Inspekcijski nadzor u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji

06.07.2022.

19:42

Autor: Sunčica Findak/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Očekuje se nalaz inspekcije

Očekuje se nalaz inspekcije

Foto: Dnevnik / HRT

Ne stišava se bura u javnosti nakon što se otkrilo da su mlađem sinu predsjednika Republike podignute već zaključene ocjene. Kad bude gotov inspekcijski nadzor u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, bit će jasnije tko ih je i zašto promijenio - te tko je sve umiješan u cijelu priču. Očekuje se i sastanak školskog odbora koji bi trebao dodatno rasvijetliti slučaj.

Za ono što se optužuje profesoricu matematike iz zagrebačke Klasične gimnazije nije niti fer niti korektno, kažu nam profesori dotične gimnazije, koji su naravno molili da ostanu anonimni. Kažu bilo je posjeta školi, a najviše pritisaka da se ocjena poveća, pa i već zaključena ocjena. Tragom toga ekipa HRT-a, pitala je u CERnetu kako se to može učiniti.

- Tko može promijeniti u e Dnevniku ocjenu? Predmetni učitelj ima rok od 45 minuta za brisanje, nakon što prođe tih 45 minuta onda e-Dnevnik administrator može obrisati ocjenu, govori Petar Josipović, Odjel za podršku korisnicima CARnet.

A i administrator za to mora dobiti dopuštenje.Ne bi htjeli biti u koži mlade kolegice, kažu nam profesori.

- Netko mora biti kriv, a obično su to na kraju nastavne godine učitelji i nastavnici kada dijete ne postigne rezultate koje si je roditelj zamislio, a to vidimo i na ovom primjeru o kojem Hrvatska bruji zadnja dva dana, naglašava Tvrtko Pleić, prof. geografije i povijesti IX Gimnazija Zagreb.

- Pritisak koji je izvršen na profesoricu nije utemeljen, upravo zato što je ona po zakonu bila dužna obaviti, a to je priprema i polaganje stručnog ispita, istaknula je Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja.

I dodaje, a to je upravo onaj izostanak s nastave za što ju proziva prva dama. I ravnateljica koja se nije baš oglašavala ovih dana odgovorila je na mail.

U tijeku je inspekcijski nadzor u Klasičnoj gimnaziji. Za trajanja istog ne mogu davati ikakve informacije vezane uz tu problematiku.

A na upit Ministarstvu kada možemo očekivati nalaz prosvjetne inspekcije također šturi mail:

Inspekcijski nadzor i dalje je u tijeku.Trajanje nadzora ne možemo prejudicirati s obzirom na to da su, sukladno Zakonu o prosvjetnoj inspekciji, inspektori samostalni u svom radu.

U to ne sumnjamo, kao što su i učitelji i profesori samostalni u svom radu, bar im tako kažu. Pa, vidimo zaključe ocjenu samostalno, a ona se promijeni grupno.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!