Tanke plastične vrećice u trgovinama više neće biti besplatne

04.12.2022.

19:51

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/A.S./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Hoće li nas naplata vrlo laganih, tankih plastičnih vrećica u trgovinama odvratiti od njihove masovne upotrebe - utjecati na našu ekološku svijest? Ostaje za vidjeti od početka sljedeće godine. Novim se Pravilnikom o ambalaži uvodi i povratna naknada za mijeko u tetrapaku kao i za sva pića u bocama manjim od dva decilitra.U Hrvatskoj je od ove godine zabranjena upotreba laganih plastičnih vrećica jer se ne mogu koristiti više puta, dok su vrlo lagane plastične vrećice, koje najčešće koristimo za kupnju voća i povrća, ostala u upotrebi. No sada zbog pretjeranog korištenja vrećica, koje nakon jednokratne upotrebe završe razbacane u prirodi ili smeću, u Hrvatskoj se od sljedeće godini uvodi njihova naplata.

- Cijenu će odrediti sami trgovci, a smisao je smanjenje potrošnje i takvih vrlo laganih plastičnih vrećica. One sad imaju oznaku koristite ih štedljivo. Pokušalo se utjecati na navike potrošača. Međutim, sad će ta oznaka biti vidljiva da se vrećice naplaćuju da kupci znaju da vrećicu moraju platiti, rekla je Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Također novim pravilnikom mijenjat će se i oznaka za povratnu naknadu koja sada iznosi 50 lipa, a od sljedeće godine ona će se izračunavati u centima.

- Nova uredba koja će sljedeće godine stupiti na snagu će onda odrediti stvarno iznos u eurima povratne naknade. Druga stvar je što se taj sustav proširuje i na još neku ambalažu znači i dalje se radi isključivo o ambalaži za pića međutim umjesto limita koji smo sad imali dva decilitra jednako i veće donji limit više neće postojati a gornji limit će biti tri litre za takvu ambalažu za pića, izjavila je Sanja Radović.

Novost je i da će mlijeko, koje se prodaje u tetrapaku, dobiti oznaku za povratnu naknadu. Novi pravilnik odredit će i razdoblje prilagodbe za proizvođače.

- Naše tvrtke vidimo mahom se prilagođavaju situaciji kakva je trenutno i na tržištu tako da traže rješenja. Ono što vidimo je da teže tomu da veći udio reciklata ugrađuju u svoj finalni proizvod. Danas na tržištu imamo situaciju da je ta cijena reciklata veća od osnovne sirovine, kazala je Ana Falak, direktorica Udruge kemijske industrije, iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Nove zabrane izravno utječu na smanjenje proizvodnje i na radna mjesta.

- Neke zaista jesu u vrlo nezavidnoj poziciji. Tako će to na primjer za prehrambenu industriju, odnosno ambalažu iz prehrambene industrije, industriju kozmetike, biti vrlo veliki izazovi, dodaje Falak.

Javno savjetovanje o novom pravilniku traje do 10. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!