Odana počast utemeljitelju moderne Hrvatske Franji Tuđmanu

20:15 / 10.12.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/P.F./HRT

22. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika

22. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika

Foto: Dnevnik / HRT

Dvadesetdruga je godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Minutom šutnje i kratkim podsjetnikom na njegovu ulogu u stvaranju naše države, počast dr. Tuđmanu na početku zasjedanja odali su saborski zastupnici. 

Prije 22 godine preminuo je čovjek pod čijim je vodstvom stvorena moderna država Hrvatska.

- Živjela nam vječno suverena i samostalna Republika Hrvatska, rekao je Franjo Tuđman 30. svibnja 1990. godine u Saboru.

Danas je u Saboru održana minuta šutnje za prvog hrvatskog predsjednika.

- Zahvaljujući njegovoj viziji i upornosti te hrabrosti hrvatskih branitelja je stvorena suverena i demokratska Hrvatska. I mi sjedimo danas ovdje zahvaljujući njemu i njima, rekao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner.

I diljem zemlje mnogi su mu odali počast. Na zagrebačkom Mirogoju vijence su položili i svijeće zapalili predsjednik HDZ-a i Vlade i izaslanstvo.

- Bio je onaj koji je postavio temelje razvoja Hrvatske i demokracije i izgradnje institucija, pluralizma, socijalnotržišnog gospodarstva, dao smjer prema Europi, Europskoj uniji, prema NATO savezu, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Svečano je bilo i pred njegovom rodnom kućom u Velikom Trgovišću.

- U vrlo teškim političkim okolnostima predsjednik Tuđman je vrlo dobro kormilario hrvatskim brodom, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Plamen svijeća s hrvatskim grbom za Tuđmana jer je, kažu u Domovinskom pokretu bez ijednog ispaljenog metka Hrvatskoj vratio Grad Heroj.

- Jedna od njegovih važnijih odluka koja se tiče konkretno nas, grada Vukovara, je i mirna reintegracija koja je provedena na takav način da smo se ovdje vratili jednim mirnim putem, uspostavili ponovno ovdje vlast i vratili Hrvate u svoje domove, rekla je Ivana Mujkić iz Domovinskog pokreta.

Riječka Udruga dragovoljaca Domovinskog rata već tradicionalno na Jadranskom trgu postavila je imitaciju biste Franje Tuđmana zahtijevajući da se taj trg zove po njemu.

A na osječkom Trgu Slobode svijeće su zapalili čelnici grada i županije.

- Na nama je da u budućnosti nastavimo graditi Hrvatsku, naravno i grad Osijek, kao poželjno mjesto za život, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Poželjno mjesto za život u zemlji koja ga pamti kao svog utemeljitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!