Opasne zgrade u središtu Zagreba - popis najoštećenijih

10.05.2023.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Fabijan Kale/E.P.C.

Opasne zgrade u središtu Zagreba

Opasne zgrade u središtu Zagreba

Foto: HTV / HRT

Pukom srećom nedavno je izbjegnuta tragedija u Klaićevoj ulici kada je usred dana na pločnik i cestu pao dio zgrade u obnovi. To je potaknulo vijećnike mjesnog odbora u Donjem gradu da sami izrade popis najoštećenijih zgrada u središtu Zagreba i tako naprave podlogu za stručnu provjeru koja će spriječiti novo ugrožavanje ljudi i uništavanje imovine.

Stari dio Zagreba još uvijek ima dosta oštećenih i neodržavanih zgrada na kojima desetljećima gotovo ništa nije popravljano. Izvana vise komadi žbuke.


- To su zgrade sve stare preko 100 godina i više, tako da nisu građene za potres, u svakom slučaju. Ne znam što bih rekla. Trebamo se čuvati, rekla je gospođa Ljerka iz Zagreba.


Mladi Matej kaže da je nedavno bio u Švedskoj i vidio da stare zgrade izgedaju kao nove. 


- Tamo one stare socijalističke zgrade izgledaju kao nove, ali to treba redovno održavati, pa ne može to sad, mislim, rekao je. 


Na popisu 32 oštećene zgrade u dijelu Donjega Grada 


Troje članova Vijeća mjesnog odbora Cvjetni trg pregledalo je zgrade u tom dijelu Donjega Grada i napravilo popis 32 koje su oštećene izvana.


- Prije dva mjeseca smo obišli sve ulice i skenirali sve zgrade i pročelja u našem mjesnom odboru i napravili smo popis sa oštećenjima, nazivom ulica i tako dalje, izjavila je Milena Bekić Milinović, predsjednica Mjesnog odbora Cvjetni trg.


Sve su poslali Vijeću gradske četvrti i nadležnim gradskim ustanovama, koje problem prebacuju suvlasnicima i nadležnom ministarstvu. Odgovorom Grada nisu zadovoljni.


- Gradski ured za obnovu, prostorno planiranje graditeljstvo nije nadležan za sanaciju zgrada u privatnom vlasništvu, kažu da je gradski ured neposredno nakon potresa sanirao opasne dijelove, ispričala je Milena Bekić Milinović. 


Zamjenik gradonačelnika čuo je za tu inicijativu i obećao da će se nešto napraviti


- Već sam kontaktirao i zapovjednika javne vatrogasne postrojbe i Zavod za zaštitu spomenika koji će stupiti u kontakt s mjesnim odborom i vidjeti taj popis i po njemu onda postupiti. Jako nam je bitno da sigurnost bude na nivou i ako je to 50 zgrada u kojima otpadaju komadi, onda budite uvjereni da ćemo u slijedećih tjedan-dva svih tih 50 zgrada  pregledati i osigurati, rekao je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.  


Suvlasnici zgrada i dalje se neodgovorno ponašaju, u nekim izvana oštećenim iznajmljuju se apartmani, a postoje čak i zgrade gdje se ne plaća pričuva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!