Uoči rasprave o opozivu Beroša oporba prikupila potpise za opoziv Grlić Radmana

05.07.2022.

15:36

Autor: HTV/IMS/Iva Magušić-Dumančić

Inicijativa oporbe za opozivom Grlić Radmana u saborskoj proceduri

Inicijativa oporbe za opozivom Grlić Radmana u saborskoj proceduri

Foto: HTV / HRT

Dan uoči rasprave o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša, koji već drugi put u godinu dana traži lijevo-liberalna oporba, u saborsku je proceduru upućen zahtjev za opoziv još jednog ministra. Hrvatski suverenisti prikupili su 32 potpisa za raspravu o smjeni ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.


Primarna zdravstvena zaštita uništena je, loše se nosilo s pandemijom, dugovi u zdravstvu samo se gomilaju. Beroš mora otići, poručuje oporba - drugi put u godinu dana.

- Ako pri tome pridodamo afere koje su se namnožile od Cuspisa, Medikola, ravnatelja Ćorušića nadalje, mislim da je jasno da je vrijeme da ministar Beroš odstupi s funkcije, poručila je zastupnica Ivana Kekin u ime Kluba  zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Protiv ministra zdravstva će glasovati, ali potpise za opoziv nisu dali jer Socijaldemokrati smatraju da se takvom raspravom stvara kontraefekt. 

- Svi drugi opozivi koji su se do sada događali, i u ovom sazivu, i u prethodnom sazivu, ne čine ništa drugo nego produljenje vijeka trajanja pojedinog ministra, poručio je Erik Fabijanić, čiji je Klub zastupnika Socijaldemokrata nije dao potpise za ovu inicijativu. 

I nije Vili Beroš jedini ministar kojem oporba želi kraj. Iz fotelje, smatraju, treba otići i ministar Gordan Grlić Radman.


Prijedlog za opoziv ministra Grlić Radmana inicirao je Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći da nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske i da nije dorastao funkciji koju obnaša.  


- Nije dorastao funkciji koju obnaša. Hrvatska bukvalno nema vanjsku politiku, Hrvatska bukvalno nema diplomaciju. Niti jedan vanjskopolitički cilj u doba mandata nije ispunjen, ustvrdio je Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.


U oporbi tvrde, to su neriješeni granični sporovi ali i pitanje izbornog zakona u BiH. To je najspornije i SDP-u koji se priključio inicijativi. 


- Gospodin Plenković i gospodin Radman trebali su učiniti veći napor, što je u domeni i njihovih ustavnih ovlasti, ne kažem metodom pritiska, ali metodom razgovora i konsenzusa pokušaju naći najbolje riješenje, kazao je Siniša Hajdaš Dončić


- Grlić Radman je jedan od najnepopularnijih ministara i loš ministar koji prikriva korupciju te bi morao biti puno spretniji u izražavanju i artikuliranju naših vanjskopolitičkih ciljeva, izjavio je Nikola Grmoja (Most).


- Ne znam na temelju kojih kriterija je došao na to radno mjesto, osim na temelju prijateljstva s Andrejom Plenkovićem, dodao je Grmoja. Poručio je da će rasprava o opozivu biti prilika da se progovori o tome što je Ministarstvo vanjskih poslova propustilo učiniti, posebno po pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini i promijeni izbornog zakona.


Za opoziv ministra vanjskih poslova glasat će i u Klubu zeleno-lijevog bloka iako nisu supotpisali prijedlog za izglasavanje povjerenja.


- Radman zaista nije kompetentan ministar, kazala je Sandra Benčić (Možemo!) dodavši kako smatra da i unutar HDZ-a postoje kvalitetniji kadrovi od njega.

Pojasnila je da nisu supotpisali prijedlog za opozivom, jer ne znaju koji su argumenti navedeni u dokumentu odnosno sadrže li neke diskriminatorne tvrdnje prema manjinama ili drugim narodnostima što ne mogu potpisati.


Za opoziv Grlića Radmana biti će i u Klubu Socijaldemokrati, što je potvrdio Erik Fabijanić, iako smatraju da su zahtjevi za opozivom ministara besmisleni.


Smatra da u državi imamo puno pametnijih tema nego lovljenje naslova opozivom pojedinih ministara.


Vlada ima osam dana da se očituje o zahtjevu, a rasprava u Saboru se mora održati u roku od 30 dana.


Premijer iza svojih ministara stoji.


- Obranit ćemo Beroša sutra, to je sutra u tri sata na dnevnom redu, a što se tiče Grlića Radmana, mi ćemo odgovoriti. Nastojat ćemo biti učinkoviti i riješiti to prije ljetne pauze rada Sabora, dakle idući tjedan. Sad točno koji dan, ne znam, ali obojicu ćemo obraniti, nije nikakav problem, izjavio je premijer Plenković novinarima u Slunju. 


Sabor zasjeda do 15. srpnja, a ne bude li ov rasprave dotada, zastupnici bi mogli na izvanrednu sjednicu u kolovozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!