19:51 / 22.02.2022.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Oporba predala zahtjev za raspuštanje Sabora

Oporba: Raspuštanje Sabora, opoziv članova Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora

Oporba: Raspuštanje Sabora, opoziv članova Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora

Foto: HTV / HRT

Dok je trajao maratonski sastanak vladajuće koalicije, sedam oporbenih lijevo liberalnih saborskih klubova i Most predali su zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje prijevremenih izbora. Najavili su i da će na sastanku oporbe u četvrtak razgovarati o opozivu trojice članova Vlade, potpredsjednika Borisa Miloševića te ministara Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića.


Maratonski sastanak vladajuće koalicije - Stjepan Čuraj u fotelji ministra graditeljstva, čini se, izazvao je polemike u koaliciji.

- Mi smo dali svoje viđenje u okviru jedne šire rekonstrukcije - može se razgovarati i o gospodinu Čuraju, rekao je nakon sastanka Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista.

Pred budućim ministrom najzahtjevniji je posao, jer obnova stoji, sredstva iz Fonda solidarnosti jedva se troše.

- Ta osoba, ministar ili ministrica, mora odmah prionuti poslu zajedno sa svojim timom. Čelna osoba sigurno da je važna, ali isto tako su važne sve stručne službe samog Ministarstva i svi oni koji su uključeni u proces obnove. Mislim da nema jedne osobe u Republici Hrvatskoj koja se neće složiti s konstatacijom da obnovu trebamo što je više moguće ubrzati, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Oporba složna - takav izbor pljuska je građanima koji čekaju obnovu.

- To vam je otprilike kao da ja odlučim zaista se aktivirati i plesati u "Labuđem jezeru" crnu labudicu. Jasna poruka ove vlade i ovog premijera da obnova nije bitna, da građani nisu bitni, da je jedino bitno da se opstane na vlasti, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Zato i dalje zazivaju prijevremene izbore. Sedam klubova lijevog spektra uputilo je zahtjev za raspuštanje Sabora.

- Svi u korupcijskoj hobotnici premreženoj, organiziranoj i spremnoj da zagrabi kako bi sebi i sebi bliskima osigurala nešto nauštrb građana, Hrvatska na ovaj način ne može funkcionirati, postala je talac jedne skupine, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Isto traži i Most, ali idu s još jednim zahtjevom.

Nikola Grmoja najavio je da se ide u opoziv triju vladinih dužnosnika - potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, ministra Tomislava Ćorića i ministra Josipa Aladrovića.

Aladrović danas na novinarska pitanja ne odgovara.

U međuvremenu pritvoreni Darko Horvat aktivirat će saborski mandat, i to već ovaj tjedan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!