Oporba traži dolazak Hrvoj Šipek i Marušić pred Odbor za pravosuđe

21.04.2023.

13:41

Autor: B.B.B./HRT/Hina

Vanja Marušić

Vanja Marušić

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Nakon što je glavna državna odvjetnica objasnila razloge odlaska ravnateljice USKOK-a, oporba je u petak poručila da je riječ o smiješnim i šupljim razlozima te najavila da će tražiti tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe, na kojoj bi se obje ispitale i raščistila nejasna situacija.

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je da ni nakon objašnjenja glavne državne odvjetnice o odlasku ravnateljice USKOK-a nije jasno što se dogodilo pa je razumljivo da se to treba raščistiti, ali se to ne može odlaskom na sastanak kod premijera, a potom na jednu televiziju i da se to smatra dovoljnim.

- Tražit ćemo tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe, na koju bi se pozvalo glavnu državnu odvjetnicu i dojučerašnju ravnateljicu USKOK-a kako bi se ova situacija raščistila. Hrvatskoj javnosti mora biti potpuno jasno zbog čega je došlo do razrješenja Vanje Marušić, je li riječ o ostavci ili otkazu, i što leži iza toga, jer je priča s prometnom nesrećom šuplja, najavio je čelnik SDP-a.

Nikola Grmoja (Most) ističe da su razlozi odlaska Vanje Marušić koje je navela Zlata Hrvoj Šipek smiješni jer je rekla da odlazi zato što je nije obavijestila o prometnoj nesreći svog vozača. Istodobro, glavna državna odvjetnica ostaje na svom mjestu iako je prekršila Uredbu EU i o predmetu Žalac nije obavijestila OLAF koji zatim obavještava Ured europskog javnog tužitelja.

- Skandalozno je ovo što nam se događa i pokazuje koliko su naše institucije okupirane. U Vladi i Saboru sjede oni koji su uhvaćeni s prstima u pekmezu, u ozbiljnoj korupciji. Ovime mažu narodu oči i jasno je da je Marušić maknuta s čela USKOK-a vrlo vjerojatno jer o istragama nije obavještavala glavnu državnu odvjetnicu, a moguće i zato jer se spremao progon najviših dužnosnika Vlade i najbližeg kruga Plenkovićevih suradnika, smatra Grmoja.


Državna odvjetnica odgovara Saboru a ne premijeru


Sandra Benčić (Možemo) upozorila je da je sastanak glavne državne odvjetnice s premijerom, nakon što je ravnateljica USKOK-a dala ostavku, pokazatelj da nemamo potpunu razdvojenost pravosudne i izvršne vlasti primjereno razvijenom demokratskom sustavu.

Pitamo se je li prometna nesreća vozača ravnateljice USKOK-a u trenutku dok je obavljao svoj posao, za koju je odgovarao i nije bježao, razlog za njenu ostavku, napominje. Kaže kako je red da Hrvoj Šipek i Marušić dođu pred Odbor za pravosuđe i objasne sve okolnosti ostavke, a od Marušić žele čuti je li i prije bilo pritisaka da podnese ostavku.

- Glavnoj državnoj odvjetnici poručujemo da mjesto na kojem se razgovara o problemima u USKOK-u i DORH-u je Sabor jer je Sabora bira, a ne ured premijera, naglasila je. Ona odgovara Saboru, a ne premijeru, a odlazak prvo premijeru pokazuje kako se neovisne institucije, ali i parlament u Hrvatskoj doživljava, ocijenila je Benčić.

Dalija Orešković (Centar) također ističe da ne zna što se događa u USKOK-u i DORH-u, ali to nikako ne može biti dobra vijest za državu. USKOK je potkapacitiran, imamo slabe i loše zakone, sporo pravosuđe, nezadovoljstvo javnosti pa ne treba čuditi da u tijelima kaznenog progona dolazi do zasićenja i zamora ljudi, kazala je.

Teško možemo očekivati bilo kakve pomake jer su "ostali visiti u zraku" korupcijski predmeti koji bi mogli utjecati na ishod sljedećih parlamentarnih izbora, rekla je Orešković i ocijenila kako ne treba isključiti mogućnost da iza ove ostavke postoje neki politički pritisci od čega od kojih najviše profitira Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!