Oronuli stambeni fond: energetska obnova u Hrvatskoj je prespora

14.06.2023.

19:59

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Obnovljeno je samo 0,7 posto zgrada

Obnovljeno je samo 0,7 posto zgrada

Foto: Dnevnik / HRT

Vladin projekt energetske obnove zgrada i obiteljskih kuća ide dalje i za to je izdvojeno oko 288 milijuna eura. Čulo se to na konferenciji "Zeleni plan za Hrvatsku" kojem je cilj da što veći broj nekretnina iskorištava obnovljive izvore energije kako bismo smanjili emisiju ugljikova dioksida i dugoročno se približili ideji Europe kao klimatski neutralnom kontinentu.

Nijedna višestambena zgrada u Hrvatskoj još nema solarnu elektranu na krovu iako gotovih projekata energetske učinkovitosti nekretnina ima mnogo.


- Tisuću i petsto zgrada u Hrvatskoj spremno je za energetsku obnovu gdje vrijednost radova premašuje milijardu eura. Oko 80 milijuna eura je predviđeno za sufinanciranje od ukupnih milijardu eura i to se čini kao kikiriki, to je problem, kaže Tin Bašić, suvlasnik Zgradonačelnik.hr.


Novca za energetsku obnovu ima dovoljno, tvrde u resornom ministarstvu, no problem je nešto drugo.


- Momentalno ima puno sredstava i visoke političke volje, ali nema dovoljno radne snage i tvrtki i to nam je najveći problem, rastu cijene materijala i radova. Natječaji se planiraju, kaže Irena Križ Šelendić, ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.


U ožujku su raspisani javni natječaji za obnovu zgrada javnog sektora, a u rujnu se očekuju javni pozivi za obiteljske kuće.


- Najavljujem da ćemo u rujnu početi i edukacije za sve sudionike u procesu gradnje osnutkom trening centra, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.


U Poglavarstvu Zagreba imaju ambiciozne planove.


- Što se tiče energetske obnove solarima na gradskim zgradama, tu prepreka nema. Mi ćemo do kraja 2023. početi sa solarizacijom na sedamdesetak zgrada, kaže zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.


Unatoč velikim planovima, energetska obnova u Hrvatskoj je prespora i pitanje je hoćemo li i kada uspjeti smanjiti željenu emisiju stakleničkih plinova u našem oronulom stambenom fondu u kojem je obnovljeno samo 0,7 posto zgrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!