22:15 / 26.04.2021.

Autor: T.V./HRT

"Otvoreno" o značenju sportskih događaja za turizam

Otvoreno o značenju sportskih događaja za turizam

Otvoreno o značenju sportskih događaja za turizam

Foto: Otvoreno / HRT

Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja, večeras je u emisiji Otvoreno ekskluzivno potvrdio kako bi se utrke Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj mogle održavati i sljedeće dvije godine.

Vikend je bio u znaku prvog Croatia Rallyja. U vrijeme pandemije najbolji svjetski vozači rallyja došli su u Hrvatsku. Utrka se prenosila u 150 zemalja. WRC godišnje gleda 800 milijuna ljudi. Zbog njega se probudio turizam i napunili zagrebački hoteli. Već godinama ATP turnir Umag i Snježna kraljica promoviraju našu zemlju i stvaraju sliku turističkog i sportskog odredišta. O tome koliki su takvi sportski događaji turistički potencijal za Hrvatsku govorilo se u večerašnjoj emisiji urednika i voditelja Damira Smrtića.

Predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin kaže da može, sada kada je sve gotovo, reći da je zadovoljan.

- Zadovoljan sam definitivno, pogotovo s cijelom ekipom našom. Dugo smo ovo pripremali, borili se, lobirali, eto na kraju nam se posrećilo. Dobili smo šansu. Ovo je zadnja godina mandata gospodina Todta, on nam se smilovao. Dobili smo tu priliku i iskoristili smo je. Kao što vidite komentari su fantastični, pohvale dolaze od svuda. Vjerujem da smo odradili jako dobar posao. Naravno, uvijek može bolje. Imamo neke sitnice koje trebamo popraviti, imamo neke stvari koje smo naučili. I idemo dalje. Ja sam bio na sastanku s WRC promotorom danas popodne, oni su izuzetno zadovoljni, također FIA. Iznenađeni su, čak su rekli u jednom trenutku da je izgledalo kao da radimo već peti put, a ne prvi, rekao je.

Kaže da je Croatia Rally krenuo 1974. godine i ove godine je prvi puta bio svjetsko prvenstvo.

- Dugo je bilo europsko prvenstvo, utrka je rasla kroz godine. Sad će zauvijek pisati da je pobjednik 2021. bio Ogier, istaknuo je Šaškin dodavši kako je u organizaciji ovog događaja sudjelovao velik broj ljudi. Rekao je kako su se godinama pripremali za dovođenje Svjetskog prvenstva u reliju u Hrvatsku.

Ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Krešimir Šamija čestitao je Danielu Šaškinu i cijelom organizacijskom odboru na uspjehu u organizaciji Svjetskog prvenstva u reliju u Hvatskoj u uvjetima pandemije.

- Ovo je jedna nemjerljiva promocija, brojke smo čuli. Ovo je spoj turizma i sporta. U prilogu smo vidjeli izjavu jednog člana ekipe koji je rekao da će svojim prijateljima preporučiti dolazak u Hrvatsku. Mislim da se Hrvatska pokazala kao izuzetan organizator još od Europskog prvenstva u rukometu, Svjetskog prvenstva u rukometu, WRC-a, Snježne kraljice... Mi smo ove godine financirali 16 velikih sportskih manifestacija, u proteklih je 6 godina ukupno 117 milijuna kuna uloženo u više od 70 manifestacija, otkriva Šamija.

Šimenc: TZ već godinama prepoznaje sportske destinacije kao turističke destinacije

Dubravko Šimenc, specijalist koordinator u Odjelu za posebne marketinške projekte HTZ-a je rekao kako je od prvog dana upoznat s projektom dovođenja Svjetskog prvenstva u reliju u Hrvatsku i da je svjestan o kojim se brojevima tu radi.

- Podsjetit ću da je Snježna kraljica ove godine, dakle u pandemijskoj godini, otprilike oko 20 milijuna eura je ta snaga te utrke u Zagrebu. To su ti brojevi koji su važni, rekao je.

Kaže kako HTZ već godinama prepoznaje sportske destinacije kao turističke destinacije.

- Godinama ova vlada, u suradnji s direktorom HTZ-a, prepoznaje velika sportska događanja u projektu Sportska Hrvatska. Javni poziv za ovu godinu je u tijeku i traje do 5. svibnja, u tom su pozivu top događanja i to ne samo sportska već i kulturna, glazbena, povijesna i bit će suradnja, kao i svih prijašnjih godina, s vrhunskim sportašima, najavio je Šimenc.

Poljak:  Umag i turnir žive zajedno

Direktor Plava Laguna Croatia Open Umag Tomislav Poljak kaže kako je otac umaškog ATP turnira Slavko Rasberger, koji ga je pokrenuo u uvjetima koji su nam nezamislivi, pokrenuo jedan val koji se do danas nije zaustavio.

- Sinergija sporta, turizma i lokalne zajednice u Umagu je vrlo bitna. Umag i turnir žive zajedno, tako je bilo proteklih 30 godina u kojima smo se mukotrpno probijali, a i danas kada imamo poziciju u ATP kalendaru na koju smo izuzetno ponosni i kada imamo određeni image koji želimo održavati, surađivati sa sve boljim igračima. Mislim da radimo dobar posao, rekao je Poljak.

Miholjević: Mi pretvaramo svakodnevni životni prostor u sportsku arenu

Vladimir Miholjević, direktor Međunarodne biciklističke utrke CRO RACE, kaže da je od pokretanja utrke kroz Hrvatsku 2015. godine naglasak bio na promociji Hrvatske kao turističke destinacije, a samim time jedan od glavnih sponzora bila je Hrvatska turistička zajednica.

- Biciklizam je u prednosti u odnosu na druge sportove jer imamo mogućnost da kroz više etapa obuhvatimo cijeli teritorij naše zemlje, pokažemo kontinentalne atribute kao i morske, obali i same gradove. Mi pretvaramo svakodnevni životni prostor u sportsku arenu i tako povezujemo ljude, rekao je.

Šimenc je dodao da je cikloturizam vrlo privlačan našim posjetiteljima. Rekao je kako se baš ovaj vikend na 4 kvarnerska otoka - Krka, Raba, Cresa i Lošinja - održala biciklistička utrka za koju se nadaju da će iduće godine, prema nekim najavama, ispred imena utrke moći dodati Iron man. 

Šaškin: Ponudili su nam ugovor na još dvije godine

Daniel Šaškin ekskluzivno je potvrdio kako će se utrke Svjetskog prvenstva voziti u Hrvatskoj najmanje sljedeće dvije godine.

- Prvi je ugovor potpisan 1+1+1. Danas su nam ponudili ugovor na minimalno dvije, odnosno tri godine, odnosno fiksni. To je priznanje našem radu i organizaciji, istaknuo je.

Poljak: Nadamo se da ćemo moći primiti barem određeni broj gledatelja

Na pitanje kako će organizirati ovogodišnji Umaški ATP turnir Poljak je rekao da Umag nije samo tenis već i svi popratni događaji - noćne zabave, gastro ponuda...

- Kako sada stvari stoje, prema postojećim epidemiološkim mjerama, ne možemo računati na popratne događaje. Ne možemo računati niti na gledatelje na tribinama jer su oni zabranjeni. Pred nama su tri mjeseca u kojima se svašta može promijeniti i mi se stvarno nadamo da će stadion u Stella Marisu možda ne biti sasvim pun kao što je to vsake godine ali da ćemo moći imati određeni broj gledatelja, kaže.

Šaškin: Ogier nije bježao s mjesta događaja

Daniel Šaškin se osvrnuo i na incident, odnosno prometnu nesreću koju je prouzročio svjetski prvak Sebastien Ogier.

- Ogier nije bježao s mjesta događaja, ali ružno je ono izgledalo. Došla su dva policajca koja nisu govorila niti engleski, Ogier govori 4 jezika, ali se nisu uspjeli sporazumjeti. Oni su u tom trenutku već razmijenili podatke, osiguranje, šef Toyote je već bio tamo. Dečko kojem se dogodila nesreća je govorio našim policajcima da ga puste jer Ogier žuri, odnosno ima određeno vrijeme da izađe iz servisnog parka i dođe na brzinski ispit. Ne shvaćam čemu ono, nije bilo ozlijeđenih, razmijenili su podatke, ne znam čemu ono. Poruka koju je Ogier poslalo nije dobra, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!