Pametni, zeleni, čisti, sigurni - moto je razvoja mnogih naših gradova

11.12.2021.

07:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Pametni gradovi

Pametni gradovi

Foto: Dnevnik / HTV

Osijek, Split, Pula, Rijeka - prvaci su u digitalizaciji i prihvaćanju trendova pametnih gradova. Uvođenjem 5G mreže, digitalizacijom javne uprave, solarnim panelima, štednom rasvjetom i drugim tehnologijama unapređuju transparentnost i kvalitetu života, čulo se na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca o tehnološkom napretku na kojoj su predstavljeni svijetli primjeri digitalnih inovacija.


Pametni, zeleni, čisti, sigurni - moto je razvoja mnogih naših gradova. Split od iduće godine postaje takozvani "smart city" i prvi u Hrvatskoj koji će na platformi imati, na jednom mjestu, javno dostupne informacije svih gradskih tvrtki, objasnio je zamjenik gradonačelnika Splita, Antonio Kuzmanić. 

Oko 40 IT tvrtki jezgra je tehnološkog razvoja Osijeka, prvog grada u Hrvatskoj s 5G mrežom. Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika, istaknuo je kako im je plan da do kraja mandata omoguće svim građanima on-line pristup uslugama koje koriste.  

Nova zagrebačka vlast radi na transparentnosti golemog gradskog proračuna. Dražen Lučanin, član radne skupine za digitalizaciju Zagreba kazao je da se radi na projektu vizualizacije proračuna Grada Zagreba, a i na boljoj prilagodbi ZET-a građanima.

Sveta Nedelja nadomak Zagreba potpisala je prvi ugovor u Hrvatskoj za mjerenje buke i kvalitete zraka, pa čak i brojenje pješaka u sklopu projekta uvođenja pametne javne rasvjete.

- Danas možda pričamo o mobitelima i računalima, a mogu se kladiti da ćemo za 20-ak godina imati pametne naočale i pametne leće i da će se na taj način moći komunicirati s gradskom upravom, rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Dobrih primjera ima, no u korištenju novih tehnologija moramo biti još brži i fleksibilniji. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, istaknuo je kako je ICT sektor najpropulzivniji i najbrži dio gospodarstva u Hrvatskoj. Vlada je prepoznala važnost ICT sektora, napominje MirosIav Kantolić, član IO-a HUP-ICT-a i dodaje da podržava uspostavu vertikalnog sustava što omogućava razvoj.

ICT sektor strateški je važan za snažniji iskorak Hrvatske koja je po indeksu digitalizacije na 19. mjestu među europskim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!