"Uvođenje eura ne smije biti razlog za povećanje cijena"

18.10.2022.

09:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Tatjana Popović Filipović, Ana Knežević i Zrinka Štimac

Tatjana Popović Filipović, Ana Knežević i Zrinka Štimac

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača s još pet udruga za zaštitu potrošača sudjeluje u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja "Tajni kupac za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura u RH". Od 5. rujna u Hrvatskoj je obavezno iskazivanje dvojnih cijena i njihov je zadatak pratiti jesu li cijene dvojno iskazane, jesu li dobro obračunate i koristi li se u obračunu cijena fiksni tečaj.

Ovih dana objavljeno je prvo službeno izvješće, a Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, rekla je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da nema velikih odstupanja - svi su uglavnom iskazali dvojne cijene i to po fiksnom tečaju.


- Neki su malo poskupjeli, ali na to mi ne utječemo i to mi ne kontroliramo. Mi samo kontroliramo jesu li cijene iskazane i u eurima i u kunama, je li obračunato po fiksnom tečaju i je li taj tečaj negdje prikazan, da je poznat potrošačima, rekla je Knežević.


Tatjana Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača u Osijeku upozorila je da je vikend ili tjedan prije 5. rujna došlo do poskupljenja nekih proizvoda kako bi se cijena zaokružila na određeni iznos u eurima.


Knežević je poručila da uvođenje eura ne smije biti razlog za povećanje cijena, navevši primjer gdje je upravo to dano kao opravdanje za poskupljenje jedne kutne garniture s 10 na 16 tisuća eura.


Popović Filipović rekla je da se porast cijena kod trgovaca više ne može toliko povezivati s inflacijom.


- Imam osjećaj da netko u tom lancu nešto radi jer su uvijek taj proizvođač i krajnji potrošač nekako oštećeni, rekla je.


- Moramo vidjeti koji su to mehanizmi da se zaista zaštite potrošači kada je u pitanju porast tih cijena, dodala je Popović Filipović.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!