08:14 / 08.09.2021.

Autor: Pero Štrbe/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Čupanje invazivnog bilja iz kanala Neretvanske doline

Uklanjanje krocnja

Uklanjanje krocnja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na jugoistoku Neretvanske doline, započeo je pilot projekt uklanjanja vodenog bilja krocnja. Tu invazivnu vrstu uklanja specijalno plovilo koje je za tu svrhu dovezeno iz Finske.

Kroz kanal na području jezera Kuti lađe i ostale brodice jedva su plovile. Sve je otežavalo vodeno bilje krocanj.

- S tim motorima ne možete prolaziti jer on se namota i ne možeš ni naprijed ni nazad, objašnjava Jozo Crnčević, Kuti.

Krocanj je invazivna vrsta koja se u posljednjih šest godina raširila na području neretvanske doline, najviše uz jezero Kuti.

- Ova vrsta zagušuje autohtonu vegetaciju, znači ona nestaje, a i također lokalnom stanovništvu stvara mnoge nedaće u normalnom funkcioniranju, kaže Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica JU Priroda Dubrovačko- neretvanske županije.

No, plovilo koje je došlo iz Finske čupa krocanj iz korijena i odlaže ga u vreće. Kad se vreće odlože, kanal je ponovno plovan.

- Vrlo nam je drago što je općina Zažablje pilot područje za ovo. Finci su došli s tim strojem i jako je dobro krenulo uklanjanje, kaže Maja Vrnoga, načelnica općine Zažablje.

Brod će na području općine Zažablje ostati do kraja tjedna.

- Vidimo li da je ova metodologija učinkovita ići ćemo u nabavku našeg broda u suradnji s nadležnim Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama, kaže Miljas.

Za nabavu broda i njegovu uporabu osigurano je sedam milijuna kuna.

- Ovaj mjesec smo inače u našoj županiji proglasili kao eko-rujan , dakle poseban naglasak na ekologiju. Imamo brojne projekte koji se realiziraju u našoj županiji posebno ovdje u dolini Neretve, rekao je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Stoga traju akcije zaštite u svim dijelovima neretvanske doline, sve u cilju zaštite prirode i održivog suživota lokalnog stanovništva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!