07:11 / 01.11.2021.

Autor: Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Berba mandarina privlači sve više stranih gostiju

Berba mandarina

Berba mandarina

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Turistička berba mandarina u neretvanskoj dolini privlači sve više stranih gostiju smještenih u hotelima diljem naše obale. Ta simbioza turizma i poljoprivrede atraktivna je i jedinstvena ponuda u posezoni.

Vesela družina na plantaži mandarina nisu berači za dnevnicu. To su strani turisti i beru ih za sebe, a posebno je zadovoljstvo kad se kuša tek ubran plod.

- Odlične su, vrlo su slatke i sočne, kao san, rekla je turistkinja iz Austrije Lydia.

- Volimo mandarine i sviđa nam se ovakav izlet u berbu, ovdje je vrlo lijepo, poručio je turist Njemačke Gerd.

Jednodnevni izleti u berbu mandarina organiziraju se za goste iz hotela na našoj obali već dvadeset godina.

- To je jedan vid turističke ponude koji produžuje turističku sezonu u konačnici to potvrđuju i brojke o ostvarenim noćenjima gdje je vrlo jasno vidljivo da su brojke bolje čak od rekordne 2019. godine, naglasio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Izleti su svakodnevni, a na plantažama je katkad i po nekoliko stotina stranih gostiju.

- Mi smo prvu grupu imali 26. rujna a zadnju imamo 13. na 14. studenoga. Možete zamisliti koliko nam znači, ne samo nama turističkim djelatnicima i ugostiteljima nego i našim poljoprivrednicima, istaknuo je organizator turističke berbe mandarina Pavo Jerković.

- Beru i plate, a ja gledam, a da zovem težake na dnevnicu kao ostali, morao bi brati s njima i platio bi svakoga po 250 kuna, rekao je vlasnik plantaže mandarina Dragan Curić.

- Gosti su oduševljeni. Prvi put da mi imamo gastarbajtere iz Njemačke da lijepo rade, okrenuli smo priču naopako, dodao je turistički vodič Andreas Dujmović.

A slatkoj neretvanskoj priči tu nije kraj, jer sve plodove koje su ubrali gosti ponesu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!