20:13 / 07.06.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Zbog stanja u proračunu Tomašević će trebati pomoć vanjskih stručnjaka

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nije dobro, tim je riječima novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević opisao stanje u gradskoj blagajni. A zašto nije dobro i kako da postane bolje, glavna su pitanja za novu gradsku upravu, koja će, kaže gradonačelnik, tražiti pomoć vanjskih stručnjaka. Tomašević se sastao i s predstavnicima stranaka u gradskoj Skupštini uoči njezina konstituiranja.


Radilo se u Gradskoj upravi cijeli vikend. Prioritet je sređivanje financija jer tri godine financijske neodgovornosti dolazi na naplatu.

- 2019. godine nagomilani su dugovi. Prošla godina bila je u znaku pandemije i potresa, a ove se pred izbore zavukla ruka u gradsku blagajnu, kaže novi gradonačelnik. Napucani su troškovi radi predizborne godine, radi mnogih stvari koje su se radile pred izbore, a da je zapravo balansirana s prodajom zemljišta ovih velikih - Gredelj, Paromlin i Zagrepčanka, istaknuo je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Rebalans proračuna

Prvi potez je rebalans proračuna jer službeni manjak nešto je veći od milijardu kuna. Procijenjeni dug dvostruko je veći, ali službeno o tome još ni riječi. Zna se samo da je gubitak Zagrebačkog holdinga oko 305 milijuna kuna.

- Očito da će nam trebati i vanjski stručnjaci da to prođu. Kada vam netko tko je dugogodišnji čovjek za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi htio biti u koži, onda je vrlo jasno čija je to odgovornost i što smo naslijedili, rekao je Tomašević.

Da situacija ipak nije toliko dramatična, tvrdi Bandićeva pročelnica za gospodarstvo.

- Teško stanje financija gradskog proračuna jednako je kao i bilo kojeg drugog gradskog proračuna, pa i šire. Jednako kao i državnog proračuna. Mislim da ne treba od toga puhati balon, istaknula je Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo.

Zagrebački proračun za ovu godinu iznosi 14 milijardi kuna, za predsjednika države sasvim dovoljno.

Milanović: Novca ima puno, veliki je prirez

- Novca ima puno, veliki je prirez. Ja bih ga možda malo smanjio, ali ako ne, neka ga se pametnije koristi, dakle Zagreb ima per capita, bar je prije 2 godine imao više novca od Ljubljane, to je ogroman novac, s tim se može čuda napraviti. Može se napraviti i horor, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Za 10 dana novoj upravi slijedi i konstituirajuća sjednica Skupštine.

- Na sjednici se planira, osim izbora predsjednika, odabrati potpredsjednike. Dogovoren je ključ, bit će dva predsjednika iz redova pozicije, dva potpredsjednika iz reda opozicije, rekao je Mislav Herman, izabrani zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (HDZ).

Ivan Račan: Usmjereni na rješavanje problema

Ali kako će izgledati gradska većina, i dalje nije poznato.

- Naša opcija je sjesti i razgovarati i naravno da smo usmjereni na rješavanje problema, govori Ivan Račan, izabrani zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (SDP).

- Razgovori traju i dalje se vode i ide dobro, tako da sve će to biti u redu, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Sutra će novi zagrebački gradonačelnik biti na sastanku premijera sa županima, a nakon toga trebali bi dogovoriti i zaseban sastanak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!