Gdje i kako predati ilegalno oružje

06:00 / 16.04.2021.

Autor: Eva Čolaković/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Ilegalno oružje/Arhiva

Ilegalno oružje/Arhiva

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Ratna zbivanja '90.-ih ostavila su za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana. Ono nerijetko završava odbačeno u prirodi, a nekada i u strašnim tragedijama. Da se to ne bi događalo, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi kampanju ''Manje oružja, manje tragedija''.


Na info pultu u središtu grada Vukovarci su mogli saznati gdje i kako predati ilegalno oružje i u jednom se sigurno slažu - time će se spriječiti moguće tragedije.

- Mi to trebamo što prije očistiti, ja sam uvijek za to da se oružje ne daje onome kome ne treba, kaže jedna Vukovarka.

I sigurnom okruženju. Cilj je to MUP-ove kampanje ''Manje oružja, manje tragedija'' kojom je omogućena dragovoljna predaja ilegalnog oružja, eksplozivnih sredstava i streljiva bez ikakvih sankcija.

- Po prijavi policijskoj postaji na adresu će izaći djelatnici protueksplozijske zaštite koji će izdati građaninu potvrdu i zbirnuti ta ekspolzivna sredstva i oružje, rekao je Ivan Homan, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Ravnateljstva policije i protueksplozijske službe.

Te su informacije građani mogli dobiti i u okolnim naseljima u Mobilnim preventivnim centrima policije, kao i onu da se eksplozivno sredstvo ili oružje prilikom pronalaska u prirodi ne smije dirati niti donositi u policijsku postaju.

- Bilo bi ga potrebno po mogućnosti slikati mobitelom ili fotoaparatom, obilježiti takvo sredstvo ako imate pri ruci nekakav štap, kamenčić, ako je to u prirodi da se kasnije lakše pronađe, da se istim putem vratite nazad i kontaktirate policijske službenike na 112 ili 192, kaže Homan.

Jer takva sredstva zbog starosti mogu biti nestabilna i samim time opasna.

- Pozivamo i apeliramo na sve one koji još u svojim domovima čuvaju ili sakrivaju oružje, eksplozivna sredstva ili streljivo da bez straha od sankcija prijave to oružje policijii, poručila je Martina Halas, policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske.

I na taj način učine svoje okruženje sigurnim.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!