Vinkovci: Utvrđuje se šteta nakon nevremena

17:29 / 06.08.2021.

Autor: Eva Čolaković/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Šteta se utvrđuje

Šteta se utvrđuje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon jučerašnjeg nevremena na istoku Hrvatske utvrđuje se šteta. Osim drveća na zelenim površinama, objekata i automobila, na području Vinkovaca stradale su i poljoprivredne površine. Retkovce je jučer dva puta pogodilo nevrijeme - u prvom naletu jak vjetar i obilna kiša, u drugom i tuča. Obitelji Uvalić danas je utvrđivala štetu na usjevima i u voćnjaku. 

- Od četrdeset do pedeset posto sigurno, možda i više, sve zavisi kako je zahvatilo. Sad smo došli pokupiti šljive, koje su otučene, zelene su otučene, njih moramo pokupiti da nam ne propadnu, rekao je Ivan Uvalić, Retkovci.

No neki poljoprivrednici gotovo i da nemaju što spašavati - na poljima u Prkovcima uništena je paprika, kao i lubenice.

- Samo na ovom polju nalazi se oko 400 tona lubenica, svaka od njih ima na desetke, a negdje i na stotinu udaraca od jučerašnjeg leda, šteta se od tuče procjenjuje do sedamdeset posto, kazala je HTV-ova reporterka Eva Čolaković.

Ništa bolje nisu prošli ni poljoprivredni usjevi - zbog suše duge gotovo šezdeset dana ove je godine kukuruz lošeg ploda, a sada ga je dotukao i led.

- Taj kukuruz će se kvariti, to zrno će se kvariti, to nam radi ogromnu štetu i kod samog plasmana, a i kod same ishrane stoke, poručio je Danijel Markanović, vlasnik OPG-a iz Prkovaca.

Prinosa, kažu, gotovo i da neće biti.

- Bojim se da će prinos biti tridesetak posto od onoga što je trebalo biti, jer tuča je sad uništila zeleni dio biljke koji služi za nalijevanje, a od toga sad nema ništa. Bojim se da je ova godina propala po pitanju kukuruza i soje, dodao je Markanović.

Pravi razmjeri štete znat će se tek nakon berbe, no, kažu poljoprivrednici, sad je već jasno da je ona itekako velika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!