Plenković u Virovitici: Za 20.000 radnika u županiji izdvojeno 85 mil. kuna

16.03.2021.

10:37

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik/IMS/HRT/D.D./I.B./Hina

Premijer Plenković u posjetu gradilištu Veteranskog centra

Premijer Plenković u posjetu gradilištu Veteranskog centra

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković u Virovitici posjetio Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstva, susreo se s lokalnim dužnosnicima te izjavio da je u covid krizi za očuvanje radnih mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji za 20 tisuća radnika izdvojeno 85 milijuna kuna.


Premijer je za današnjeg posjeta Virovitičko-podravskoj županiji u pratnji ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković posjetio Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstva u Virovitici, jedan od najvažnijih razvojnih projekta županije, vrijedan 41 milijun kuna.

Projekt je u stopostotnom iznosu financiran u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.

O značaju te investicije za virovitički kraj govorili su budući korisnici, proizvođači mlijeka i virovitičko-podravski župan Igora Andrović.

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu nudit će se usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, usluge probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, usluge laboratorijskih istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika, rekao je župan Andrović.

Premijer Plenković je naglasio kako je zahvaljujući Zakonu o financiranju lokalne i područne samouprave godišnje veći prihod Virovitičko-podravske županije, gradova i općina za sto milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

U vremenu iza nas uloženo je dvije milijarde kuna europskih projekata koji su vidljivo unaprijedili razvoj županije zahvaljujući angažmanu lokalnih uprava i razvojnih agencija, rekao je Plenković.

Dodao je da za očuvanje radnih mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji za 20 tisuća radnika u covid krizi izdvojeno 85 milijuna kuna.

U razgovoru sa županom Androvićem i gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom bilo je riječi o prometnoj povezanosti, poljoprivredi, navodnjavanju, gospodarstvu i gospodarenju otpadom.

Galerija
Premijer Plenković u posjetu gradilištu Veteranskog centra, Foto: HTV/HRT
Premijer Plenković u posjetu gradilištu Veteranskog centra, Foto: HTV/HRTPremijer Plenković u posjetu gradilištu Veteranskog centra, Foto: HTV/HRT

Plenković u Daruvaru

Premijer Andrej Plenković u Daruvaru je obišao gradilište Veteranskog centra.

Ministarstvo hrvatskih branitelja gradi centar ondje je uz pomoć europskog Fonda za regionalni razvoj. To je jedan od četiri veteranskih centara koji se grade u Hrvatskoj koji će omogućiti i rehabilitaciju i psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima i pripadnicima hrvatske vojske.

Gradnja centra započela je prošle godine u lipnju, rok za dovršetak je kraj ove godine, centar će imati kapacitet od 200 ležajeva.

Poslije se predsjednik Vlade u zgradi Saveza Čeha Daruvara sastao s ministrom vanjskih poslova Češke Republike, Tomášem Petříčekom. Plenković je sudjelovao na svečanom otvorenju novih dijelova Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca.

Premijer Plenković i češki ministar vanjskih poslova održali su i kratki sastanak na kojem se osim o manjinskim pitanjima razgovaralo i o korona krizi. Hrvatska je već ranije ponudila Češkoj određeni broj bolničkih kapaciteta za liječenje nekih od njihovih COVID pacijenta.

Također se razgovaralo i o pripremi turističke sezone.

Češka je vlada ovom prilikom uručila donaciju za potresom stradala područja na Banovini u iznosu od 300.000 kruna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!