Privikavanje na novu valutu

04.01.2023.

19:39

Autor: Dnevnik/HRT

Privikavanje na novu valutu

Privikavanje na novu valutu

Foto: Dnevnik / HRT

Naše ekipe diljem zemlje i danas su provjeravale kako se građani snalaze s novom valutom. S uvođenjem eura, znatno lakše možemo usporediti cijene u našim trgovinama s onima u susjednim nam zemljama, u kojima je euro već godinama u optjecaju. Ekipa HTV-a  u Kopru u Sloveniji dan je provela uspoređujući cijene nekih osnovnih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj i Sloveniji, u kojoj je inflacija već nekoliko mjeseci u opadanju. Marko Percan svoje je zaljučke prenio u središnjem Dnevniku HTV-a.

Zaključak je kratak - cijene su nam slične ali Slovenci imaju bolje plaće, kazao je Marko Percan javljajući se iz Kopra. 


Ekipa HTV-a posjetila je danas isti supermarket u Puli i Kopru, birali su pet osnovnih namirnica istih proizvođača kako bi mogli usporediti cijene. Pa evo kratke usporedbe: 


-  Litra ulja u Puli 1,98 eura, u Kopru 3,78; litra mlijeka u Puli euro i 59 centi, u Kopru 1 euro i 39 centa; jaja iz podnog uzgoja u Puli 2,98 eura, u Kopru 2,84; kilogram jedne vrste sira u Puli 6,53, a u Kopru 6,99 eura; kilogram brašna u Puli 81 cent, a u Kopru 69 centi, rekao je, dodavši da su to cijene, a drugo je platežna moć.  


- Naša prosječna plaća jest otprilike 1030 eura, a u Sloveniji oko 1300 eura. Još je jedan važan podatak. Naš je standard na oko 70% prosječnog standarda EU-a, ali skupoća hrane i pića nam je na 97% europskog standarda, tako da, ako govorimo o skupoći, možemo reći da smo dosegli standard EU-a , usporedio je podatke o standardu građana dviju susjednih zemalja, sada obiju u eurozoni. 


Komentirao je i poskupljenja koja su došla s eurom. 


- Kada je Slovenija uvela euro 2007. godine i njima se dogodilo povećanje cijena, a za to je euro tek djelomično bio kriv, jer su Slovenci te godine imali najvišu stopu inflacije u cijeloj eurozoni. Oni su i ove godine imali rekordnu inflaciju , čak 11%, ali je sada ona u padu, rekao je.


- Jedan je konkretni zaključak a to je - svi oni koji su govorili da uvođenjem eura neće doći do povećanja cijena - bili su u krivu. Na kraju, možda savjet našim gledateljima koji razmišljaju trebaju li po namirnice odlaziti možda u Sloveniju. Cijene ste čuli, ali iz Pule do Kopra treba potrošiti i za gorivo i za autocestu, u konačnici i vrijeme, pa neka naši gledatelji zaključe sami, poručio je Marko Percan.   

Kako se s novom valutom snalaze građani u Hrvatskoj?


Građani su se uglavnom snašli, kune u eure preračunavaju bez većih problema, osim kada je riječ o centima.

- Oni bakreni, to predstavlja problem, to nikako da se snađemo, rekao je jedan gospodin.

- Meni je to super uopće problema nemam. Ali ja sam si prije pripremila eure, tako da kuna uopće nemam, rekla je jedna gospođa.

- Ništa vam još nisam kupila u eurima. Imam još nešto kuna pa kad se to potroši onda ću prijeći na eure, nekako ću se snaći, rekla je gospođa u anketi.

Na tržnicama diljem zemlje situacija je u najmanju ruku zanimljiva, dok su jedni kupci došli spremni, drugi još kombiniraju kune i euro, što uzrokuje određene probleme.

- Cijene su ostale iste, ali ovo pretvaranje je dosta teško jer dosta ljudi ima neki iznos ili nema dosta kuna, pa onda daju kune koliko imaju, a ostatak moraš pretvarati u eure i tako, rekla je trgovkinja Verica Kranjčec.

- Danas plaćaju više s eurima, a primamo mi i sve i ako možete vratiti, onda je euro, tako da mučimo se, naučit ćemo, rekla je trgovkinja na placu.

Veliki trgovački lanci nemaju većih problema.

- Nema nekih zastoja u plaćanju. Kupci u ovom trenutku očekivano ipak plaćaju više u kunama, očekujemo da će se to stabilizirati, ali ono što je zamjetno da je udio kartičnog plaćanja poprilično velik, rekao je Ivan Horvat, direktor marketinga trgovačkog lanca.

No na cente za razliku od lipa itekako se pazi.

- Većina kupaca se još nije navikla na novu valutu pa uzimaju sve kovanice sebi, ali mi prije svega pazimo i upozoravamo ih koliko smo im uzvratili, rekla je Maja Grgić, odnosi s javnošću trgovačkog lanca.

Najbolje je što prije prijeći na euro kako bi se smanjile neugodnosti, a iz HNB napominju da se u bankama može bez naknade promijeniti i više od 100 komada novčanica i kovanica, za razliku od Pošte i Fine gdje se za više od 100 komada uzima naknada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!