Profesorica tvrdi da je od nje traženo da promijeni ocjenu sinu predsjednika RH

13.07.2022.

19:18

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Inspekcija utvrdila nepravilnostu u Klasičnoj gimnaziji

Inspekcija utvrdila nepravilnostu u Klasičnoj gimnaziji

Foto: Davorin Visnjic/ Patrik Macek / PIXSELL

Napokon je stigao nalaz prosvjetne inspekcije koja je danima boravila u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji. A sve nakon što se utvrdilo da je mlađem sinu predsjednika Republike promijenjena i podignuta već zaključena ocjena. Inspekcija ima poprilično primjedbi na rad škole. Posla će imati i policija, jer je profesorica matematike izjavila "da je od nje traženo da promijeni zaključene ocjene.

Da je od mlade profesorice matematike traženo da promijeni ocjenu- najupečatljiviji je dio nalaza prosvjetne inspekcije. Resorni ministar se nada da nakon ovog slučaja:

- Da nikom neće pasti napamet da dodatno utječe i djeluje na ravnatelje, učitelje i da oni neće podlijegati pri zaključivanju ocjena, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

I dodaje:

- Posebno ljudi koji su javne osobe. Ja razumijem tate i mame, ali ako su tate i mame javne osobe onda je njihovo postupanje strašno.

Ali i sam dodaje kako pri zaključivanju ocjena postoji siva zona u zakonu. Od trenutka kada učitelj zaključi ocjenu do razrednog vijeća ona očito može doživjeti promjene. I tu je mail prve dame očito učinio svoje. Zakon se mijenja, ali za mladu profesoricu matematike - prekasno. Iako je bila pod pritiskom promjene ocjene inspektor je odlučio.


Inspektor je Školi i ravnateljici izdao obvezni prekršajni nalog:

- Inspektor je izrekao prijedlog ravnateljici za izdavanje pisanog upozorenja nastavnici matematike. Mlada kolegica koja je dobila opomenu, pisanu opomenu , to je pisana opomena pred otkazivanjem ugovora o radu kojim se zaposlenike upozorava na propuste, rekla je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Predsjednica Vijeća roditelja u toj školi, i sama profesorica kaže kako je iz medija doznala za aferu, a isto tako čula i o nalazu inspekcije. Kaže roditelji imaju pravo poslati mail, ali treba imati granice ma o kome se radilo.

- Radi se o specifičnoj mami, da je s bilo kojeg maila poslala njezino ime i prezime bi govorilo tko je ona. Je li bilo pritisaka - svatko može govoriti drugačije, ali za jednu mladu profesoricu sigurno je pritisak i ja se nisam našla u takvoj situaciji, ali svakako je bilo razloga zašto je izmijenjena ocjena, rekla je Tatjana Šoša, predsjednica Vijeća roditelja.

Zakon će se promijeniti, sive zone više neće biti, ali gorčina roditelja će ostati, a da ne govorimo o mladoj profesorici i svim ostalim profesorima i učiteljima koji su nakon ove priče prokazani kao osobe koji mogu bilo kako promijeniti i podijeliti ocjene. Nije tako, jer da jest neka onda Ministarstvo obrazovanja zaključa svoja vrata, a i svi fakulteti koji obrazuju učitelje i profesore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!