Prosvjed pomoćnika u nastavi za bolji status

26.04.2022.

19:42

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Prosvjed pomoćnika u nastavi

Prosvjed pomoćnika u nastavi

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Pokažite zanimanje za naše zanimanje" i "Živite li i vi s 2500 kuna" samo su neke od poruka udruga pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika koji su prosvjedovali na Trgu svetog Marka. Mjerodavne su upitali jesu li ikada čuli za djecu s teškoćama, a nezadovoljni su i svojim položajem i uvjetima rada.


Oko 4 tisuće je pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Vole svoj posao, ne bi ga mijenjali, posebice djecu kojoj pomažu.

- Radim od 9 mjeseca, pomažem jednom dječaku koji je gluh pa mu pomažem oko čekanja autobusa, u nekim predmetima, profesori govore, a ja prepisujem, kaže Tea Matić, pomoćnica u nastavi.

Sanja je sa svojim učenikom koji ima cerebralnu paralizu 5 godina.

- Pripremim bilježnice, pišem za njega, prematam ga, hranim, sve sve za dijete koje ima takve teškoće, kaže Sanja Tomašić, pomoćnica u nastavi.

- Moje dijete kaže da je pomoćnik njoj sve. Treba regulirati status u školi, u okviru zanimanja i eventualno vidjeti u okviru satnice plaću, kaže Renato Petek, otac.

A ta plaća je takva, da bi sve koji su tako propisali trebalo biti sram , kažu.

- Dobivam 2200 kuna plus prijevoz, kaže Patricija Pilić, pomoćnica u nastavi.

Ali to nije sve, radni odnos im traje koliko traje školska godina.

- Mi po završetku godine odlazimo na burzu, krše nam se prava. Nemamo svi jednaka prava i rekli smo dosta, idemo se izboriti za jednaka prava, kaže Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi.

A današnji prosvjed je jedan u nizu, jer žele da ih se napokon čuje i vidi. Bojanu njezina učenica Mia itekako podržava, ali se i brine.

- Mii je važno da ja ostanem uz nju, ali je danas jako zabrinuta i ono što me pitala: hoćeš li se sutra vratiti?, kaže Bojana Marjanović, pomoćnica u nastavi.

Ma vratit će se svi oni, ali je žalošno da upravo na te emocije tih vrijednih ljudi svi računaju. A da se i njima malo vrati?


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!