14:51 / 26.04.2022.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik HTV/HRT/Hina/D.S.

Pomoćnici u nastavi na prosvjedu tražili ugovore na neodređeno i veće plaće

Prosvjed pomoćnika u nastavi

Prosvjed pomoćnika u nastavi

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Udruge pomoćnika u nastavi prosvjedovale su na Trgu sv. Marka u Zagrebu. Okupljeni su mjerodavne upitali jesu li ikada čuli za djecu s teškoćama u razvoju, a nezadovoljni su i svojim položajem i uvjetima rada. S njihova prosvjeda izvijestila je Sunčica Findak.

Više od 4000 pomoćnika u nastavi u Hrvatskoj i stručnih komunikacijskih posrednika kaže da je njihov status nedorečen, kako nemaju ista prava, da im se ona krše, a rade s iznimno osjetljivom skupinom djece.


- Odlučili smo se na prosvjed zato što smo već 15 godina u odgojno-obrazovnom sustavu, a problematika pomoćnika u nastavi i komunikacijskih stručnjaka nikako da se riješi, mi po završetku nastavne godine odlazimo na burzu, ostajemo bez našeg statusa i krše nam se radna prava, upozorila je Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi te istaknula da nemaju svi jednaka radna prava.


Pomoćnici u nastavi i komunikacijski stručnjaci mjesečno imaju oko 2000 kn plaću, i to ne cijelu kalendarsku godinu. 


Tadić problem vidi u nezainteresiranosti određenih institucija da im daju podršku i da riješe njihov status.


- Problem je to što bespovratna sredstva EU-a daju novac, ovako bi postali teret državnom proračunu, no idemo dalje u borbi za naša prava, želimo da se status riješi što prije, naglašava Tadić.


Na prosvjedu se okupilo stotinjak ljudi, mnogi od pomoćnika ne mogu ostaviti svoje radno mjesto, ali žele da ih napokon čuju oni koji ih trebaju čuti.Prosvjednici su podizali transparente na kojima je pisalo "Hoćemo stalni radni odnos i naša prava", "Pokažite zanimanje za naše zanimanje" i "Živite i vi s 2500 kuna" i slično.


Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kazao je da je Hrvatska vodeća zemlja Europske unije po udjelu prekarnih radnika, a da su pomoćnici u nastavi klasičan primjer.


Stipić smatra da pomoćnici u nastavi rade vrlo odgovoran posao jer pomažu učenicima s teškoćama da prate školsku nastavu, stoga zaslužuju ugovor o radu na neodređeno vrijeme.


- To je zahtjev svih zahtjeva. Tek onda će se radno zakonodavstvo primjenjivati i na pomoćnike u nastavi, onda će sindikati kroz kolektivne ugovore moći regulirati posebna pitanja vašeg statusa, poručio je Stipić okupljenim prekarnim radnicima u nastavi.


Prekarnim se radom smatra svaki oblik nestandardnog rada, što uključuje privremenu zaposlenost putem ugovora na određeno, zaposlenost na nepuno radno vrijeme, sezonsku zaposlenost i rad na više poslova istovremeno.


Stipić je dodao da se Vlada ne može pravdati nedostatkom novca u proračunu jer svih 4000 pomoćnika u nastavi godišnje stoje koliko i polovina jednog (aviona) Rafalea.


Na problem potplaćenosti pomoćnika u nastavi upozorila je predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi Iva Tadić.


Godine 2014. imali smo satnicu 25 kuna. Tada je minimalna osnovica bila 2779 kuna. Danas minimalna osnovica iznosi 3624 kuna, a mi smo još uvijek na satnici od 25 kuna, rekla je.


Ravnateljica Učilišta za obrazovanje odraslih Idem Ljiljana Igrić poručila je da je financiranje pomoćnika u nastavi problem koji se godinama ignorira, zbog čega su mnogi pomoćnici prihvatili posao u inozemstvu.


Dopredsjednica Udruge "Sjena" Suzana Rešetar istaknula je da roditelji podržavaju borbu pomoćnika u nastavi za radna prava jer je ona ujedno i borba za prava djece, među kojima je pravo na obrazovanje.

Tko će biti podrška djeci ako ovi ljudi koji danas prosvjeduju odustanu? Možda ministri, savjetnici, državni tajnici, vladini službenici ili saborski zastupnici? pita se Rešetar.


Nismo nevidljivi i nećemo biti tihi, uzvikivali su prosvjednici, nakon čega im se obratio inicijator osnivanja Nacionalne zaklade Asistent Ivan Milatić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!