Pune se Covid odjeli: većina novozaraženih nije cijepljena

21.09.2021.

19:39

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/P.F./HRT

Većina novozaraženih nije cijepljena

Većina novozaraženih nije cijepljena

Foto: Dnevnik / HRT

I danas velik broj novozaraženih - 1037. Preminulo je još 12 osoba, od kojih 9 nije bilo cijepljeno. U bolnicama je sve više pacijenata - trenutačno 689, od kojih 88 na respiratoru. 

Pune se COVID odjeli, u KBC-u Osijek 34-ero je pacijenata, od kojih je sedmero na respiratoru.

- Samo jedan pacijent je cijepljen, ostalih 6 nisu cijepljeni. Na žalost statistika je jednaka u cijeloj državi, rekao je ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić, dr. med.

Među novozaraženima sve je više mlađih.

- Imamo dakle i u skupinama od 0-9 godina ali i do 40, 49 godina. Dakle do 50 godina je više udjela oboljelih u odnosu na starije dobne skupine ako gledamo usporedbu sa prethodnim valovima, objasnila je epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.

Statistiku može promijeniti cijepljenje, no Hrvatska je, kaže, među najlošijima u Europi. Ipak, nije tako u svim županijama.

- Najveći obuhvat cijepljenima s prvom dozom i drugom dozom ima grad Zagreb i onda slijede županije, Primorsko-goranska županija, Istarska i Varaždinska. Dakle to su županije koje imaju više od 50% cijepljenog stanovništva bilo jednom dozom ili dvije doze, rekla je Nemeth Blažić.

Odaziv na cijepnim punktovima u Primorsko-goranskoj županiji sve je veći.

- Zaista se radujemo tome da je taj porast negdje sada već 20% na tjednoj razini. Mi negdje procijepljujemo oko 2500-2700 ljudi tjedno, a taj će se broj nadamo se ovim tjednom i povećavati, uvjeren je ravnatelj ZZJZ-a Primorsko-goranske županije prof. dr. sc. Vladimir Mićović, dr. med.

- Sve mlađi i mlađi nam dolaze što je u biti i dobro. Svjedoci smo i sve većem broju djece školske dobi, to je nešto dobro i preporučljivo u ovo vrijeme, istaknula je specijalistica javnog zdravstva Helena Glibotić Kresina,  dr. med.

A za deset dana zdravstvevni djelatnici na posao neće moći bez COVID potvrde ili negativnog testa, pripreme traju.

U KBC-u Rijeka nije cijepljeno oko 20% djelatnika.

- Mi smo u skladu s time pripremili sve podloge, dakle administrativno smo se pripremili za prikupljanje podataka, čekamo provedbene upute i mi ćemo biti spremni da tu strategiju pripremimo sa svim izazovima koje ona nosi u kolektivu poput KBC-a koji ima gotovo 3500 zaposlenih, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med.

Tko će ih i kako kontrolirati, odluka je na Ministarstvu zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!