Računi za grijanje stanarima zgrada porasli za 30 posto

05.02.2022.

15:15

Autor: Leo Škrinjarić/Potrošački kod/HRT/V.G.

Rastu računi za grijanje

Rastu računi za grijanje

Foto: Potrošački kod / HRT

Zima je ovih dana pokazala zube, no mnogi ne griju domove ili ih griju minimalno u strahu od visokih računa koji će za nekoliko mjeseci sigurno biti i veći. Naime, struja i plin za kućanstva od 1. travnja bit će znatno skuplji. Budući da je potkraj ožujka prošle godine istekla Vladina uredba o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije o zaštićenoj cijeni plina za poduzetništvo, industriju i javne ustanove - na udaru su se našli i distributeri toplinske energije. Oni sada nabavljaju plin po mnogo većoj tržišnoj cijeni za proizvodnju toplinske energije u stambenim zgradama zbog čega su već sada stanarima povećani računi.


Umirovljenik Zvonimir Kasumović godinama štedi na grijanju. Uključena su mu samo dva od pet radijatora, a uz razdjelnik rabi i regulator topline. Uspoređujući račune za prosinac u prošloj i pretprošlog godini izračunao je kako je račun porastao za čak 30 posto. Za prošli mjesec račun za grijanje platio je čak 608 kuna. Prema broju impulsa grijao je stan manje u odnosu na sezonu prije. Razlog porasta cijene mu je poznat. Poskupljenje plina koji nabavlja njihov distributer toplinske energije. Naime, hrvatska Vlada uredbom iz rujna 2019. omogućila je distributerima toplinske energije, koji su trgovačka društva, da plin za proizvodnju nabavljaju po zaštićenoj cijeni za kućanstva. No, uredba se odnosila samo na razdoblje do 31. ožujka 2021. godine i nakon toga nije produljena.

- Na ovaj način smo izgubili status kućanstva, a mi smo kućanstva. U konačnici na neki od načina se moramo grijati, ili na struju ili na kotlovnicu na centralno grijanje, k tomu još i zgrada nema dimnjake znači kad bismo i htjeli nešto drugačije mi nemamo svaki svoje grijanje nego je to jedna kotlovnica za nekoliko zgrada, kaže Zvonimir Kasumović, stanar.

U istoj zgradi, u 63 četvorna metra, živi mlada tročlana obitelj Sudar. Oni su već u listopadu primijetili povećanje računa u odnosu na godinu prije i to za čak tri puta. Mjesečni račun im je 750 kuna. Nakon žalbe utvrđeno je ipak da je riječ o pogrešci kod očitanja dijela razdjelnika pa se sva energija koja je ušla u zgradu rasporedila na stanove koji su bili očitani. Tada su suvlasnici prvi put doznali o uredbi koja više ne vrijedi zbog čega mogu očekivati veće račune.

- Nije li moguće možda i na vrijeme informirati potrošača o onome što će se dogoditi? Stalno se priča doći će do poskupljenja, spominje se taj magični travanj i svi pričaju o tome, ali to je zapravo već u tijeku za jako dobar dio ljudi pa mi onda nije jasno zašto se nije postupilo iskreno i fer od samog početka, kaže Sanja Sudar, stanarka.

Jedan od stanara iz zgrade koji nije želio stati pred kameru imao je otvorene sve radijatore te je za prosinac dobio račun - više od 2300 kuna plus 300-injak kuna za grijanje garaže.

- Mi iz ovih računa koje dobivamo ne možemo zaključiti to sve skupa, zato jer nam se prikazuje toplinska energija pa ispadne recimo da je jedinična cijena ostala ista pod navodnicima, ali nam se taj dio toplinski mijenja i onda po tome vidimo, kada usporedimo koliko smo potrošili impulsa i tek na taj način vidimo što se dogodilo, kaže Kasumović.

Putem predstavnika stanara o svom neravnopravnom diskriminirajućem položaju obratili su se dopisom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje im odgovora.

"Imajući u vidu činjenicu da je tržište plina otvoreno od 31. ožujka 2021., nije moguće produžiti trajanje Uredbe o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije. Uslijed trenutačne situacije na tržištu plina, sve nadležne institucije Vlade uključene su u traženje adekvatnog načina za kontrolu troškova grijanja kod pojedinih kategorija kućanstva kako bi se došlo do održivog rješenja za građane”, stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.


Distributer toplinske energije u Virovitici, gradska tvrtka Poslovni park, s pet kotlovnica grije 18 zgrada. Nedavno su europskim novcem modernizirane sve kotlovnice, a obnovljen je i dio toplovoda, čime su postignute znatne uštede. Ističu da cijena fiksnih troškova održavanja sustava nije godinama rasla, no zato je cijena plina utjecala na varijabilan dio izračuna toplinske energije. Nakon što je ljetos istekao ugovora s dobavljačem plina - provedena je javna nabava te je ugovorena nova cijena, veća od dotadašnje, ali daleko povoljnija od sadašnje koja više nije zaštićena Vladinom uredbom, nego je diktira slobodno tržište koje pak bilježi nagli rast. Time, kaže, ne mogu utjecati na smanjenje računa.

- Time smo mi stavljeni na tržište i kako smo mi ugovorili cijenu, a to je bila 60 posto više nakon provedene javne nabave, HEP Plin je nama takve račune kakve smo ugovorili i isporučio. Što se tiče same cijene ona je znatno manja nego što je sada. Mi smo ugovorili po 46 eura megawatt, a sada je bilo zadnje što znam čak 200 eura za megawatt. Ako se to tako nastavi i Vlada ne donese uredbu da bude zaštićena cijena za centralne toplinske sustave, kao i za sva kućanstva, cijene će otići u nebesa i ja ne znam tko će to moći platiti, govori Matija Mustač, direktor tvrtke Poslovni park d.o.o. Virovitica.

Potpisani ugovor s dobavljačem vrijedi samo za ovu sezonu grijanja pa suvlasnici strahuju kakva će biti tržišna cijena nakon isteka ugovora. U Poslovnom parku savjetuju stanarima izlazak iz sustava razdjelnika kako bi se spriječile velike oscilacije u cijeni grijanja na koju oni ne mogu utjecati. Nude im mnogo prihvatljiviji sustav plaćanja grijanja prema površini stana, što je u ovim zimskim mjesecima mnogo bolje od zatvaranja radijatora i smrzavanja radi uštede. No za to je potrebno prikupiti suglasnosti svih stanara zgrade.

- Tamo gdje su razdjelnici dešavaju nam se velike razlike. Kao što sam rekao od 300-injak kuna pa do 2000 kuna. Po meni to nije fer jer ipak s obzirom da je kolektivno grijanje, s obzirom da cijevi zajedničke prolaze i griju stanove, mislim da bi to trebali svi uvesti po kvadratu, to je broj jedan. Međutim ima starijih koji ne pristaju, koji kažu: „Zašto bi ja plaćao za nekog drugog, kaže Mustač.

Stanari u zgradama osim struje, čije se poskupljenje također uskoro najavljuje, nemaju alternativu, a sličan scenarij očekuje i brojna kućanstva za manje od dva mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!