Novi poduzetnici i institucije prijavljuju ogromne račune za plin

01.02.2022.

16:46

Autor: Ante Raić, L. Judnić, H. Reder/Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Poskupljenje plina i dalje je tema broj jedan u gradu Zagrebu. Svaki dan u javnost izlaze novi poduzetnici, ali i institucije. Među njima i Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici, kojem je račun za plin veći za - sto tisuća kuna.

Račun za prosinac 2020. iznosio je 35 tisuća kuna, a za prosinac prošle godine čak 131 tisuću - unatoč tomu što su potrošili manje plina nego godinu prije.

- Unatoč dugotrajnim najavama da će energenti poskupjeti, očekivali smo da će poskupjeti - međutim da će ovoliko poskupjeti zaista smo se šokirali. Ovdje boravi do 90 djece, 10 majki s djecom tako da se objekt se grije na plin, kuha se na plin i plin nam je zaista osnovni energent, kazala je ravnateljica Jasna Ćurković Kelava

Premda Dječji dom Zagreb nije gradska nego državna institucija, gradonačelnik ne dvoji da se rješenje mora pronaći.

- Bilo je i pitanje gradskih vrtića, škola, bolnica... To su sve gradske ustanove kojima je Grad osnivač i tu pazimo da ne dođe do nikakvih udara. Što se tiče cijene plina i to je naša odgovornost - da taj udar apsorbiramo. Dom u Nazorovoj koliko znam je državna ustanova tako da to je još jedan razlog zašto Grad i država moraju naći neko rješenje. I to nije tako samo u Hrvatskoj, poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Jedna od vječnih zagrebačkih tema jest i problem otpada, pogotovo glomaznog. Nedavno se, nakon ishođenja svih dozvola, glomazni otpad počeo odlagati na platou na Jakuševcu.

- Drobilica bi ovog mjeseca trebala doći u vlasništvo Grada. Iisto tako ishođenje dozvola - više nema potrebe ni za privremenim najmom vezano za skladišta. Cijelim tim sustavom glomaznog otpada će se gospodariti od strane gradskih poduzeća i time samo će nastati ušteda od 50 milijuna kuna, poručio je Tomašević.

Gradonačelnik je najavio da je krajnji cilj što skorije zatvaranje Jakuševca, ali ističe da će prethodno trebati otvoriti sortirnicu i povećati količinu odvojeno prikupljenog otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!