16:37 / 21.04.2021.

Autor: Lana Gašparac/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Speed Marathon: Opravdanja za brzu vožnju su beskonačna

Preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača

Preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača

Foto: HTV / HRT

I ove se godine u cijeloj Europi, pa tako i Hrvatskoj, provodi Speed Marathon, odnosno velika akcija 24-satnog nadzora brzine vožnje. Na cestama je povećan broj policijskih službenika koji nadziru promet i kažnjavaju. 

Još jedan uobičajen dan za policijske službenike iz I. postaje prometne policije Zagreb. U svom prestretaču svakodnevno obilaze gradske ceste, a najviše dijelove autoceste. Dnevno imaju desetak slučajeva, no unatoč strogim kaznama - opravdanja za brzu vožnju su, kažu, beskonačna.

- Pa izvlače se da žure na poslovni sastanak, na let aviona, upalila mu se lampica na autu... Najviše što smo izmjerili brzinu je 253 km/h, a dopuštena brzina je bila 130 km/h, otkriva policijski službenik Dario Pranjić.

U akciji je danas bio i Stjepan Radoš koji je pomoću radara nadzirao promet na istočnom dijelu grada.

- Nalazimo se na Slavonskoj aveniji, tu je ograničenje 80 km/h, tu nismo još uspjeli zabilježiti neku esktremnu brzinu, ostat ćemo još jedno 10-15 minuta pa ćemo mijenjati lokaciju, kaže Radoš.

A ovakva akcija pojačanog nadzora, kao ni one redovne, još uvijek ne mogu utjecati na oprezniju vožnju. Od početka mjeseca na hrvatskim je prometnicama poginulo 16 osoba. Stučnjaci ističu razlozi su mnogi: od neiskustva, dokazivanja za volanom, do nepoštovanja propisa ili pak samo dolaska ljepšeg vremena.

- Dolaskom lijepog vremena ljudi se opuštaju, dolazi do laganog precijenjivanja mogućnosti: mogu i stignem, no nažalost nije tako. Apeliram - spustite nožicu sa papučice gasa jer nećete stići prije, samo možete imati posljedice, upozorava Dalibor Vratan, I. postaja prometne policije Zagreb.

Prema statistikama, prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama, ali razlozi su i vožnja bez pojasa, pod utjecajem alkohola ili korištenje mobitela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!