Zaklada u spomen na Anamariju Carević

23.03.2021.

19:35

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zaklada "Anamarija Carević'' za obnovu bazilike

Zaklada "Anamarija Carević'' za obnovu bazilike

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

U bazilici Presvetog Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici predstavljena je Zaklada za njezinu obnovu i izgradnju pastoralnog centra pod nazivom "Anamarija Carević". Centar će se zvati po petnaestogodišnjoj djevojci koja je poginula u potresu.


Iako Anamarije nema već godinu dana, mnogi ne mogu zaboraviti njezin osmijeh i optimizam koji je prenosila na sve. Najviše se to vidjelo u župi Srca Isusova gdje je voljela provoditi vrijeme. Njoj u spomen zaklada za obnovu bazilike i gradnju pastoralnog centra nosit će se njezino ime.

- Vjerujem kako će njezino ime ostati u sjećanju bivšim i sadašnjim naraštajima, kako je živjela, koliko je voljela svoju župu, koliko je ljubavi i veselja davala u sve što je radila, rekla je Nataša Carević, majke stradale Anamarije.

No nažalost utočište Anamarije i brojnih vjernika, Isusovačka bazilika, pretrpjelo je veliku štetu u potresu. Urušena je trećina svoda, ograda na tek uređenom koru, a radovi na zahtjevnoj sanaciji još traju.

- Upravo ova kušnja dala nam je snagu da gledamo i malo dalje te da uz obnovu bazilike rekonstruiramo i dogradimo pastoralni centar koji će nositi ime Anamarija Carević, rekao je pater Ivan Matić, župnik i rektor bazilike Presvetog Srca Isusova.

- Anamarija će nastaviti okupljati i graditi mladenački život po čemu je bazilika i dvorište poznata otkad postoji, ova komemoracija poziva novi život, rekao je pater Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Za Anamariju održana je i misa zadušnica, a iz župe pozivaju sve sugrađane da večeras na svojim prozorima upale svijeću u spomen na jedinu žrtvu zagrebačkog potresa koja je ostavila trag u svima nama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!