17:46 / 22.02.2021.

Autor: Lana Gašparac/Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Masovno cijepljenje od danas i u Zagrebu

Masovno cijepljenje

Masovno cijepljenje

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

I u Zagrebu je, nakon zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije, počelo cijepljenje starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika. Više od 400 liječnika obiteljske medicine zasad će svoje pacijente cijepiti na 19 lokacija u gradu i u ordinacijama. Ovoga tjedna na raspolaganju im je 12.000 doza cjepiva.


 

Jedan od punktova je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampbar". Zamjenica ravnatelja NZJZ-a Sandra Šikić napomenula je da će liječnici pozvati pacijente i s njima dogovoriti termine te da je radno vrijeme od 8 do 20 sati svakog dana.

N
o građani se mogu cijepiti i u ambulanti opće prakse. Sve ovisi o dogovoru pacijenta i liječnika. Za sada je za cijepljenje zainteresirano 85.000 građana. U Zagrebu je do sada cijepljeno više od 30.000 ljudi, a tijekom ovog tjedna cijepit će ih se još 12.000.

Na punktu za cijepljenje u Domu zdravlja Zagreb - Zapad prijavilo se 810 građana. Ivan Kukulj, liječnik iz Doma zdravlja Zagreb - Zapad, rekao je da su na punktu na Prilazu baruna Filipovića dva tima. Objasnio je da će se na taj način moći cijepiti 12 ljudi po satu. Dodaje da je ondje prostor dovoljno velik kako bi pacijenti pričekali 10-15 minuta, u slučaju kakvih nuspojava i anafilaktičkog šoka. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - Zapad, kazao je da su spremni i za veće količine te da sve što imaju najavljeno mogu cijepiti u 24 sata. Dodao je da imaju cjepivo AstraZenece i da svaki od timova ima 30 doza.

U Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj ovaj tjedan cijepit će se oko 1000 ljudi, a na lokaciji Zagreb - Zapad njih 810. Od sutra bi cijepljenje trebalo teći mnogo brže jer će građani to moći obaviti i na punktu na Ksaveru.

Ako do kraja tjedna stigne i Modernino cjepivo, prvom dozom trebalo bi biti cijepljeno 16 tisuća Zagrepčana.

Veliki interes za cijepljenje i u Požeško-slavonskoj županiji

Velik je interes za cijepljenje protiv COVID-a i u 40-ak ordinacija obiteljske medicine u Požeško-slavonskoj županiji. Za terensko cijepljenje spremno je 12 medicinskih timova. Cijepljenje se provodi svakodnevno, uz poštovanje strogih mjera. Za one koji ne mogu do ordinacije, liječnica ih cijepi kod kuće. Mato Matijević, ravnatelj ZZJZ-a Požeško-slavonske županije, rekao je da su ovaj tjedan dobili 842 doze i da je od toga manji dio Pfizerovo, a veći dio AstraZenecino cjepivo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!