Spevec: Na telefon 114, za pomoć ukrajinskim građanima - u tri dana 150 poziva

22.03.2022.

09:46

Autor: Margareta Jozinović Vuković/IMS/I.B./HRT

Načelnik sektora 112 Davor Spevec

Načelnik sektora 112 Davor Spevec

Foto: HTV / HRT

U Hrvatsku je do sada stiglo više od 9.000 izbjeglica iz Ukrajine. Otvorena je telefonska linija broj 114 za sve informacije i pomoć na ukrajinskom i hrvatskom jeziku. U pozivnom centru je naša Margareta Jozinović Vuković.

Treći je dan od kad je telefonska linija 114 otvorena.

- Treći je dan. Oko 150 poziva smo za sada primili. Od toga 20-tak na ukrajinskom jeziku. Najčešće pitanje je gdje se izbjegli ukrajinski građani trebaju javiti kad uđu u RH i kako da riješe svoj status, smještaj, pravo na pomoć, istaknuo je načelnik sektora 112  u Ravnateljstvu Civilne zaštite Davor Spevec.

Rekao je da nedostaje volontera.

- Iskoristit ću priliku da pozovem naše, ali i ukrajinske građane koji su ovdje, koji su spremni pomoći, da nam se pridruže, da nam se jave. Nije to nužno da bude puno radno vrijeme. Naći ćemo način da se angažiraju, a da ne remetimo previše njihov redovan ritam. Svakako nam treba ukrajinskih govornika. Mogu nam se javiti na broj 114, mogu nam poslati i e-mail na cz114@civilna-zastita.hr. Tako da pozivam sve neka nam se jave, poručio je. 

- Sve upute i naši i ukrajinski građani mogu naći na stranici Hrvatska za Ukrajinu. Mogu poslati e-mailom ponude za pomoć na rcz.zbrinjavanje@mup.hr. Molim i da ovaj broj ostave za rješavanje statusnih pitanja, a sve pomoći na ovu e-mail adresu, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!