Spor zbog mogućeg sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih snaga

25.11.2022.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Eugen Husak/T.V./Dnevnik/HRT

Spor zbog mogućeg sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih snaga

Spor zbog mogućeg sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih snaga

Foto: HTV / HRT

Pitanje sudjelovanja Hrvatske vojske u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini - aktualna je točka prijepora sukreatora naše vanjske politike - predsjednika Republike i premijera. S obzirom na to da se oni ne mogu dogovoriti - vladajući lopticu prebacuju na Sabor - na zastupnike koji bi odluku trebali donijeti dvotrećinskom većinom. Oporba se s takvom procedurom ne slaže - smatra da je riječ o kršenju Ustava.

Ako u Saboru dobijemo 101 glas, naši će vojnici obučavati Ukrajince, ako ne dobijemo, barem ćemo svi znati zbog koga ne pomažemo. Ovim riječima premijer je još jednom potvrdio Vladinu odlučnost da u Saboru testira svoju odluku. Proziva predsjednika i oporbu koji se tomu protive.

- Taj očaj, to nije više ni smicalica, to je politički očaj i predsjednika i ovih njegovih oporbenih jataka u Saboru koji nemaju političke hrabrosti da se izjasne hoće li pomoći žrtvi agresije na način da Hrvatska participira, nego su se sada, u nelagodi jer ne znaju reći ne, uhvatili pravnih smicalica koje ne postoje, ustvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U oporbi tvrde da prema Ustavu odluku o prisutnosti savezničke strane vojske u Hrvatskoj na prijedlog Vlade donosi Sabor, ali uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike, a nju Plenković nema.

- Tema ove priče je postalo to hoćemo li u Hrvatskoj poštovati hrvatski Ustav kada donosimo odluke. Mi samo to tražimo, da se u Hrvatskoj poštuje hrvatski Ustav, ni manje ni više od toga, kazao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Šef Mosta upozorava da premijer pokušava manipulirati Ustavom, a to, kaže, nije normalno.

- Zato i jesam šokiran. Ne mogu zamisliti da predsjednik Vlade u toliko bitnoj odluci pokušava izigravati Ustav i Ustav doživljava alatom u igri skrivača, rekao je Božo Petrov, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

Igru skrivača, čini se, u Saboru ne želi gledati Hrvoje Zekanović koji traži jasne odgovore.

- Neka hrvatska oporba, od one koja se pokazuje desnom, a zapravo je jadna bijedna, jadna, kukavička, do one lijeve koja često ne krije simpatije prema politici V. Putina, neka glasno i jasno kažu jesu ili za napaćenu i razorenu Ukrajinu, jesmo li dio NATO pakta ili ne. Suprotno od toga su Putin i Rusija, poručio je saborski zastupnik HDS-a.

Biti oprezan ne znači automatski da si za Putina, smatraju u Domovinskom pokretu. Upozoravaju da je Sabor postao žrtva sukoba u kojem su dva brda.

- Zbog ovog odnosa između Pantovčaka i Banskih dvora koji je disfunkcionalan i nisu u stanju sjesti za istim stolom, ne donose se odluke. Sad se sve prebacuje ovdje, rekao je Nikola Stephen Bartulica, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

A ministar obrane otkrio je da bi obuka ukrajinskih vojnika porezne obveznike godišnje stajala oko 15 milijuna kuna. Pravnih prepreka za to, kaže, nema. Podsjeća da je Ukrajina i formalno naša saveznica jer je od 1994. članica NATO-ova "Partnerstva za mir".

- Na taj način mi Ukrajinu trebamo podržati. Na taj način trebamo kroz obuku ukrajinskih vojnika osigurati da nastane mir čim prije, poručio je Mario Banožić, ministar obrane.

A to žele i Ukrajinci. Njihov ministar obrane, ne znajući za pravne zavrzlame hrvatske politike, zahvalio je premijeru Plenkoviću na spremnosti za pomoć. Jer će, napisao je, dobro obučena vojska s moćnim partnerima poraziti čopor ruskih ubojica, pljačkaša i silovatelja.

Petar Barać: Ovdje se radi o dvije različite stvari

Preispituju se pravni aspekti sudjelovanja Hrvatske u obuci Ukrajinaca. Kako na sve gledaju u Ministarstvu obrane, za Dnevnik HTV-a govorio je obnašatelj dužnosti glavnog tajnika MORH-a Petar Barać. Kaže da je odluka Vijeća o uspostavi misije EU-a za vojnu pomoć i potporu Ukrajini donesena u skladu s ugovorom Europske unije u području zajedničke obrambene i sigurnosne politike.

- Strateški cilj te misije je doprinos sigurnosti i jačanju vojnih sposobnosti oružanih snaga Ukrajine. Mandat te misije bi bio dvije godine. Jedna od zadaća te misije obuka je sukladno našem Ustavu i Zakonu o obrani. Pripremljen je prijedlog odluke o sudjelovanju oružanih snaga u misiji Europske unije. To je nadležnost Sabora po Ustavu i po Zakonu o obrani. Taj prijedlog koji je Vlada poslala nalazi se u saborskoj proceduri, sukladno Ustavu i zakonu o obnovi, rekao je.

Naglasio je kako se Vlada poziva na ustavnu odredbu članka 7., stavka 3. i 5. Ustava Republike Hrvatske i Zakonu o obrani koji uređuje to područje.

- Ovdje se radi o dvije različite stvari. Zakon o obrani koji je razradio odredbe Ustava jasno je napravio podjelu oružanih snaga na uporabu i korištenje oružanih snaga. Kod uporabe to je misija i operacija i to je izričita nadležnost Sabora koji je propisan procedurom kako se donosi takva odluka, rekao je.

Što se tiče obuka i vježbi, to je druga stvar.

- To je u smislu odredbi i Ustava i Zakona o obrani u nadležnosti Vlade. Ovdje je riječ o misiji Europske unije. Njezina zadaća je obuka, ali to je vojna misija, rekao je.

Na prijedlog ministra obrane ide naredba predsjednika Republike Hrvatske. Nakon toga ide odluka ministra obrane i na kraju je zapovijed načelnika Glavnog stožera upućivanja pripadnika u tu misiju Europske misije.

Istaknuo je kako su propisana područja doprinosa, upućivanje stožernih časnika na zapovjedne dužnosti, na strateškoj i operativnoj razini te mogućnost upućivanja našeg pješaštva.

- Postoje i četiri modula obuke u Hrvatskoj koje smo predložili. Obuka instruktora, obuka spasilaca, inženjerijski i sanitetski timovi, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!