SSSH: Idući tjedan krećemo u generalni štrajk solidarnosti

29.06.2023.

12:34

Autor: HRT/Hina

Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a

Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel najavio je da će sindikati u prvoj polovini sljedećeg tjedna krenuti u generalni štrajk solidarnosti radi potpore radnicima Cesta Šibenik ako se ne ispuni njihov zahtjev o kolektivnom ugovoru.

- U prvoj polovici idućeg tjedna, svi udruženi sindikati SSSH održat će generalni štrajk solidarnosti, a šibensko-kninskog župana Marka Jelića pozivamo na razum, da već danas predloži sklapanje sporazuma o prekidu štrajka, kao što je predložio Sindikat prometa i veza, izjavio je Novosel na konferenciji za medije.

Radnici Cesta Šibenik u štrajku su tri tjedna jer Uprava društva ne želi otvoriti razgovore o kolektivnom ugovoru. U štrajku solidarnosti prošli je petak na jedan sat bilo svih 11 podružnica Sindikata prometa i veza Hrvatske, no idući tjedan bi se u štrajk solidarnosti trebao uključiti savez sindikata koji ima oko 100 000 članova.

- Generalni štrajk solidarnosti održat će se u jednom danu, unutar jednog sata, o čemu će javnosti i poslodavci biti pravovremeno obavješteni, rekao je Novosel, dok župana Jelića i članove Nadzornog odbora Cesta Šibenik smatra odgovornima za sustavno uništavanje poduzeća.

- Mi ne možemo ništa drugo pretpostaviti nego da je to isključivo iz razloga pripremanja tog trgovačkog društva za gašenje i stavljanje na tržište, da bi poslove koje je ono obavljalo, poput održavanja cesta, košenje trave i sl., preuzeo neki privatni poduzetnik koji je podoban županu Jeliću, napomenuo je.

Nakon što je Županijski sud u Šibeniku proglasio štrajk legalnim, predsjednik SSSH prozvao je šibensko-kninskog župana da ne poštuje navedenu sudsku odluku, zbog upućene žalbe Vrhovnim sudu, kao ni europsku direktivu koja je postavila prag od 80 posto radnika obuhvaćenih kolektivnim ugovorima.

- On je izjavio na sastancima koji su prethodili ovom sukobu da za njega kolektivni ugovori ne postoje, da ga radnici županijskih cesta nikad neće imati. Toliko o samovolji jednog župana, rekao je.

Predsjednik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak rekao je da iza štrajka ne stoji nekolicina radnika, nego gotovo svi radnici koji su od 12. lipnja u legalnom štrajku.

- Zašto župan ignorira odluku Županijskog suda, ako tvrdi da je legalista. Njima su važniji profiti i vlastiti ego od stanovnika županije, istaknuo je Lisičak.

Osim odbijanja pregovora o kolektivnom ugovoru, sindikati i radnici upozoravaju na Pravilnik o radu prema kojemu se plaća isplaćuje po modelu 70-30, odnosno 70 posto fiksni dio, 30 posto varijabilni dio.

- Pozivam Jelića da isti princip isplate plaće primijeni i kod sebe u županiji, pa će vidjeti da će se i kod njega dogoditi štrajk, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata energije, kemije i nemetala Željko Klaus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!