20:23 / 06.08.2021.

Autor: Borka Juras Slamić/Dnevnik/IMS/HRT

Imaju vodovod bez vode i vjetroelektranu bez dozvole

Predrag Burza

Predrag Burza

Foto: Dnevnik / HRT

Vodovod imaju - al vode ne! Mještani Radučića i Mokrog polja u općini Ervenik već dvije i pol godine čekaju da poteče voda iz gotovog vodovoda, sagrađenog zahvaljujući američkoj donaciji. Vodovod iako tehnički ispravan, nema uporabnu dozvolu. Općina tek sad na sudu rješava pravo služnosti s privatnicima preko čije zemlje prolaze cijevi. No primjer brzih rješenja imaju i u samoj općini jer vjertropark u općini radi uz privremenu uporabnu dozvolu, pa se postavlja pitanje zašto istu nema i lokalni vodovod.

Nemilosrdno prži sunce u zaleđu Knina. Samo će 10 posto sadnica u vrtu obitelji Borović Mari preživjeti. Jedna je to od malobrojnih mladih obitelji u Radučiću. Doselili su se iz Rima. Vodovod im je došao tik do kuće - no voda još potekla nije.

- Ja nemam više nikakvog opravdanja ni odgovora zašto nemamo vodu ja ne znam ja tu živim i moja obitelj nema tu vodu i ne znam zašto, kaže Brankica Borović. Vodovod je naime dovršen 2019. godine, a ni dan danas nema uporabnu dozvolu.

Vodovod dovršen zahvaljujući donaciji SAD-a

Vodovod dovršen zahvaljujući donaciji SAD-a

Foto: Dnevnik / HRT

- Vodovodna mreža je u redu. Tehnički je ispravna, međutim do danas općina Ervenik nije riješila imovinsko pravne odnose kako bi mi mogli izdati uporabnu dozvolu, odgovara Semira Škugor, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije.

Na trasi vodovoda nije riješeno pravo služnosti privatnih vlasnika, a to je posao općine. Načelnik općine Ervenik Predrag Burza pita: "Da smo mi napravili neke propuste? Vjerojatno nismo idealni, ali zar vodovod nije stvar od općeg interesa? Zar se nije moglo naći rješenje ako se htjelo?".

Jer, za neke druge objekte rješenje je nađeno. Naime, vjetropark u Erveniku radi uz privremenu dozvolu. "Znači, to može kad je interes te vrste u pitanju, a kad je opći interes u pitanju onda ćemo gledati svako slovo - pa kako bude narodu općine Ervenik", dodaje načelnik Burza.

A narod je kolateralna žrtva njegova nesnalaženja u proceduri u kojoj mu od pomoći nisu bile ni stručne službe u županiji. Za vodovod je tek sad, na njihov prijedlog, zatražio privremenu uporabnu dozvolu. Dobit će je, nada se, brzo, a s njom i rijetki stanovnici tog kraja nakon godina čekanja mogućnost spajanja na vodovod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!