Stigla pomoć majci i djeci na srušenoj farmi

07.08.2022.

12:30

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/HRT

Obitelj dobila nadstrešnicu za stočnu hranu

Obitelj dobila nadstrešnicu za stočnu hranu

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Početkom godine obišli smo na Banovini OGP Ljubice Gregurić koji je teško stradao u potresu. Ljubici je u međuvremenu preminuo suprug pa je ostala sama s djecom. Unatoč svim problemima odlučili su ostati na svom stradalom imanju u Roviškoj kod Gline upravo zbog stočarstva.

Tada su nam rekli i kako bi im umjesto srušenog štaglja trebala nadstrešnica za stočnu hranu. Iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije čuli su za to i Gregurići sada imaju gdje pospremiti stočnu hranu.

Stradalo je imanje obitelji Gregurić pa nakon potresa kuća više nije bila za stanovanje. Stigla je u međuvremenu mobilna kućica za privremeni smještaj, no stočnu hranu nisu imali gdje smjestiti pa su je pokrivali najlonom. Zbog kiše i vjetra gotovo uzaludno. No, ni tada Ljubica sa sinom i kćeri nije ni pomišljala dići ruke od stočarstva. Sada više ne mora brinuti kamo će sa stočnom hranom.

'Stradala je kuća, srećom - štale nisu'

- Mi se stočarstvom bavimo 18 godina, odustajli nismo niti planiramo. Pomoći je bilo nešto u početku i evo sad je došla ova donacija koja nam jako puno znači. U potresu je stradala kuća, srećom štale nisu - tako da tu nismo imali problema i ide. Radim s djecom i sve je u redu. Stižemo uglavnom, priča Ljubica Gregurić iz Roviške.

Ljubica sa sinom i kćeri uzgaja 30 goveda u sustavu krava tele. Ovo je nastavak pomoći Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Hrvatske potresom stradalim poljoprivrednicima Banovine.

Ljubica Gregurić

Ljubica Gregurić

Foto: Plodovi zemlje / HTV

Pomoć Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije 

- Odmah po potresu mi smo dali svoje donacije, uglavnom svojim kupcima - koliko je tko mogao. A ova donacija vrijednosti 120 tisuća kuna je uime svih nas. Ni puno ni malo, ali zadovoljstvo je i želja je bila da to damo baš nekome kome će koristiti. Evo danas sam prvi put ovdje i vidim da donirano u prave ruke, kaže dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Franjo Dominiković.

Prošle je godine Udruga donirala 750 tisuća kuna za izgradnju reprocentra u svinjogojstvu u Novom Selu Glinskom. I ovu je donaciju koordiniralo Ministarstvo poljoprivrede u kojemu imaju uvid kako teče obnova poljoprivrednih objekata.

- Nakon tri obavljena natječaja vezano za mjeru 5.2.1. krenuli smo u izgradnju ili rekonstrukciju stradalih objekata. Na razini prvog natječaja je bilo 55 ugovorenih projekata vrijednosti 35 milijuna kuna, a u drugom 48 projekata vrijednih 14 milijuna kuna. Sad je odobeno 29 projekata i još 38 projekata je u obradi. Dakle kreeć obnova objekata, kaže državnik tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Najavljuje da će na jesen biti objavljen još jedan natječaj za stradale poljoprivrednike.

Gregurići idu dalje

Proizvodnju nastavlja i Ljubičin sin Josip koji otvara svoj OPG i ne odusutaje od stočarstva. Prošle je jeseni ova obitelj odustala od mljekarstva i Josip svoju budućnost vidi upravo u sustavu krava tele.

- Mlijeko vam je dvije kune. Treba svako jutro i večer sjedat pod kravom - peri muzilice, peri laktofrize, dezinficiraj svaki dan. Puno je više posla, a zarada je gotovo nikakva. Što se tiče sistema krava tele, to je u redu - ostavljamo telad ili za junad ili ih prodamo kad dođu do 200 kg. Mušku telad ostavlamo za bikove i tovimo. Mogu reći da je isplativost dobra, i uz poticaj se može lijepo živjeti, kaže Josip. 

Zasada kažu da im je sve ovo dovoljno. Gregurići obrađuju 30 hektara vlastitog i zemljišta u zakupu, a kažu ako putem natječaja dobiju koncesiju za još državnog zemljišta - spremni su povećati i broj stoke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!