Stiže zamjena za kunu: S trake sišle prve hrvatske eurokovanice

18.07.2022.

19:08

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Euro

Euro

Foto: HTV / HRT

Polako, ali sigurno kuna odlazi u povijest. Na putu uvođenja eura kao službene valute od početka sljedeće godine - napravljen je još jedan važan korak. Počelo je kovanje hrvatskih eurokovanica. Dnevno - četiri milijuna komada. Za predopskrbu banaka mora se osigurati oko 3700 tona kovanica - što je jednako težini 88 novih zagrebačkih tramvaja. Nužno je pripremiti i oko 350 tona euronovčanica. Jedna na drugoj dosežu visinu od 35 kilometara - odnosno četiri Mount Everesta. Novčanice se neće tiskati u Hrvatskoj, nego će se kupiti od drugih članica eurozone.Jedan po jedan izlaze hrvatski euri. Samo jedna preša u kovnici novca u Svetoj Nedjelji može u minuti izbaciti 500 do 800 kovanica.  

- Imamo šest preša, nekakvi prosječni kapacitet su oko četiri milijuna kovanica dnevno. Radi se u tri smjene i radit će se dok se ne osigura dostatna količina za pred opskrbu, rekao je Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca.

Pripreme su počele u ožujku prošle godine. Nakon što su odabrani motivi za kovanice trebalo je izraditi i alat za njihovo kovanje. 

- Unazad mjesec dana proveli smo i prošli tjedan dovršili testna kovanja i nakon 12. srpnja, nakon odluke Vijeća, bili smo ovlašteni i testnu proizvodnju smo nastavili u redovnu proizvodnju, tako da se sada na prešama vrte kovanice koje smo ovlašteni staviti na tržište, rekao je Bolta.  

Do kraja godine treba iskovati 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica, a sljedeće godine još 230 milijuna.  

- Planiramo pustiti na tržište otprilike 3700 tona kovanica i uz novčanice kojih će biti oko 350 milijuna, koje će izaći na tržište eura, to bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom i zamjenu kune 1. siječnja kada do nje dođe, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.  

- Na vrijeme osigurati prije svega distribucijom kovanica i novčanica ponajprije bankama, pošti, Fini dovoljan iznos, a onda i svima ostalima neposredno pred 1. siječnja, rekao je premijer Andrej Plenković.

Građanima će kovanice biti dostupne početkom prosinca, a banke će ih imati već u listopadu. Novčanice eura putem natječaja kupit će se od drugih članica eurozone, koja u vremenima globalne krize pruža potrebnu sigurnost.  

- Tu govorim i o rastu cijena energenata, rast cijena hrane, inflatornim pritiscima za Hrvatsku, za hrvatsko društvo, za naše građane, za naše gospodarstvo. Dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u nošenju sa svim izazovima koji su pred nama, smatra premijer.

Izazov će biti i provesti akciju povlačenja milijardu i sto milijuna kovanica kuna koje se više neće upotrebljavati, baš kao i 500 milijuna novčanica. Iako se kovanice kuna više ne proizvode danas je ipak počelo kovanje 30 tisuća primjeraka prigodne kovanice od 25 kuna s motivom Pelješkoga mosta.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!