19:26 / 01.05.2021.

Autor: Eugen Husak/Vesna Ljubo/T.V./Dnevnik/HRT

Što je razlog neuspjehu SDP-a u Slavoniji?

SDP

SDP

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Novi problemi za SDP. Nakon ostavke predsjednika osječko-baranjske podružnice Domagoja Hajdukovića, novo županijsko privremeno vodstvo stranke nije uspjelo skupiti dovoljno potpisa za kandidiranje SDP-ova kandidata za župana.

Predizborni debakl druge najjače stranke u zemlji. SDP neće imati kandidata za osječko-baranjskog župana jer nisu uspjeli prikupiti dovoljno pravovaljanih potpisa.

- Dopustite mi da se prije svega ispričam našim članovima, biračima i simpatizerima zbog onoga što se dogodilo. Međutim to je pokazalo da je odluka o raspuštanju osječko baranjske organizacije bila nužna. Nažalost nismo uspjeli prikupiti potpise i ne mogu reći da je to dobro, dapače. To je loše za SDP, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Potpisi nisu prikupljeni, kaže novoimenovani stranački povjerenik, zato što je bilo premalo vremena. Podsjeća da je u ponedjeljak navečer predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković dao ostavku pa se s pripremom za izbore počelo praktično od nule.

- Paralelno smo morali skupljati listu i ponovno zvati ljude koji su nominirani ispred gradskih i općinskih organizacija, složiti listu, zvati ljude da prihvate nominaciju, redoslijed napraviti, objašnjava Damir Tomić, povjerenik SDP-a za Osječko-baranjsku županiju.

Domagoj Hajduković odbio je komentirati tko je odgovoran za debakl, a i propali stranački kandidat za župana Denis Ambruš nije se odazvao na naše pozive. SDP-ovci koji se ne boje kamera poručuju - nije sve izgubljeno jer stranka ima listu za skupštinu.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći da naša lista dobije što veću potporu među građanima naše županije, rekao je Danko Kočiš, kandidat SDP-a za Županijsku skupštinu OBŽ-a.

Analitičar Pero Mladini smatra da su svi sudionici priče odgovorni za blamažu. Sve ovo je, kaže, posljedica višegodišnjeg nereda u stranci u kojoj su podjele iz dana u dan sve vidljivije.

- Gdje je gradska organizacija opstruirala županijsku. I tu se događa problem da su žrtvovali kandidaturu na izborima, što je nonsens sam po sebi, kako bi unutastranačke i osobne odnose razrješavali na taj način, ustvrdio je Maldini.

Zasad je sigurno samo jedno - osječko-baranjski SDP neće u prvom krugu javno pozvati svoje članove i simpatizere da podupru nekog od protukandidata koji je, za razliku od njih, uspio skupiti pravovaljane potpise.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!