Štrajk se nastavlja, održavaju se samo ročišta koja ne trpe odgodu

05.06.2023.

19:13

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/HRT/IMS

Štrajk djelatnika u pravosuđu

Štrajk djelatnika u pravosuđu

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Među onima kojima će rasti plaće su i zaposleni u pravosuđu, no službenici i namještenici ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je povećanje plaća od 300 eura. Nastavljaju sa štrajkom, a da je on zakonit potvrdio je danas i Županijski sud u Zagrebu.

Tri sata nakon nakon početka štrajka - odluka suda: štrajk je zakonit.

- Radi se o štrajku koji je organiziran u svrhu zaštite promicanja gospodarskih i socijalnih interesa. Kod takve vrste štrajka reprezentativnost sindikata nije bitna, kazao je Robert Jambor, sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Pa ih na sastanak hitno zove ministar Malenica. Vlada nudi povećanje plaće od 100 eura svim javnim službenicima. Sindikat traži 400 eura za zaposlene u pravosuđu.

- Mi i dalje ne dobivamo ništa. Dobili smo danas ovo, podržavamo povećanje svim državnim i svim javnim međutim tražimo rješavanje pitanja pravosuđa, rekla je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

- To povećanje od 400 eura kroz koeficijente ne bi bilo u skladu sa zakonom o državnim službenicima koji propisuje određene limite za stručne spreme, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Ako je krčkog suca zbog plaće uhvatila zlovolja, službenici iz istog razloga, kažu, padaju u nesvijest.

- S 30 godina radnog staža imate plaću srednje stručne spreme oko 770 eura, tako nešto, kaže Sanja Trninić, zaposlenica Županijskog suda u Zagrebu.

- Manjak je ljudi. Automatski to znači da jedan zaposlenik radi po dva tri radna mjesta, dodaje Petra Gagulić, zaposlenica u pisarnici.

U Osijeku štrajku djelatnici Općinskog i Županijskog suda te Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva. Odazvali su se svi zaposlenici.

- Imali smo sastanak na kojem se okupilo oko 150 zaposlenika i svi su za to da se ide do ispunjenja zahtjeva, kaže Darko Lesar, sindikalni povjerenik Općinskog i Županijskog suda u Osijeku.

Nezadovoljni su i u Puli.

- Namještenik nema niti minimalnu plaću... kod namještenika se nadoplaćuje dio do minimalne plaće. Što je javna sramota, ističe Denis Buršić, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, povjerenik za Istarsku županiju.

Nema pravde u pravosuđu - poručuju iz Šibenika. Posla je previše, plaće neprimjerene. Ministru su pjesmom poslali poruku.

- Blago tebi, Malenica brate, ne kupuješ hranu ti na rate...

Diljem zemlja održavaju se samo ročišta koja ne trpe nikakvu odgodu. U Dubrovniku - samo jedna rasprava.

- Jer bez službenika i namještenika sudovi ne mogu funkcionirati. Mislim da se to ovim štrajkom konačno pokazalo, naglašava Vlaho Bošković, glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku.

Odaziv na štrajk - dobar. Na riječkom Općinskom i Županijskom sudu i ostalim ispostavama ponegdje i od 100%.

- Imamo izuzetnu podršku svih od čelništva sudova do svih ostalih zaposlenih, poručuje Slavica Juranić, Županijska povjerenica sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Štrajk se nastavlja do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!