PUZ preplavljen zahtjevima stranih radnika za izdavanje dokumenata

18.04.2023.

Zadnja izmjena 19:48

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS//M.M.

PUZ: Izdavanje boravišnih i radnih dozvola strancima odvija se nesmetano

PUZ: Izdavanje boravišnih i radnih dozvola strancima odvija se nesmetano

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Hrvatsko gospodarstvo sve se više oslanja na strane radnike. Lani je izdano oko 125 tisuća radnih dozvola. Do 31. ožujka ove godine izdano je 38.046 dozvola za boravak i rad, što je povećanje od 57 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U MUP-u procjenjuju da bi ove godine broj izdanih dozvola za boravak i rad stranaca u našoj zemlji mogao dosegnuti i 180 tisuća. To znači da bi prvi put u Hrvatskoj broj stranih radnika mogao prijeći deset posto svih zaposlenih. 

Policijska uprava zagrebačka preplavljena je zahtjevima stranih državljana za izdavanje dokumenta koji reguliraju njihovo kretanje, boravak i rad. Nedavno su ti poslovi premješteni u postaju u Remetincu gdje se od ranog jutra stvaraju golemi redovi.

PUZ: Izdavanje boravišnih i radnih dozvola strancima odvija se nesmetano


Zagrebačka policija izvijestila je da se izdavanje boravišnih i radnih dozvola strancima te biometrijskih iskaznica u Remetinčkom gaju odvijaju nesmetano, da je u funkciji osam šaltera i ''da si samo otežavaju oni koji dolaze u 3 sata ujutro''.

U zagrebačkoj policiji ističu da je cilj Policijske uprave zagrebačke (PUZ) biti pristupačnijom građanima, što je slučaj i kada govore o upravnim poslovima Službe za državljanstvo i statusna pitanja stranaca.

- PUZ je prilagodio radno vrijeme zahtjevima građana te dolazak građana nekoliko sati prije početka radnog vremena nije potreban niti poželjan, o obzirom na to da nakon određenog vremena dolazi do normalne dinamike rada i realizacije statusa po koji su građani došli na adresu Remetinečki gaj, izjavila jevoditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti.

Goatti ističe kako je netočno da se podijeli 150 brojeva i da se s trenutkom formalnog završetka radnog dana ''stavi ključ u bravu''. Dodaje da su brojevi dostupni cijelog dana, a radno vrijeme je prilagodljivo odnosno radi se i zaprimaju se stranke do onog trenutka dok ih ima.

Naglašava da je situacija ''već nekoliko sati nakon početka rada sasvim drugačija te se uspostavlja prihvatljiv ritam zaprimanja stranaka'', o čemu, ističe Goatti, svjedoče fotografije snimljene tri dana za redom na navedenoj adresi od 10 do 13 sati.

Načelnik Sektora za strance i međunarodnu zaštitu Ministarstva unutarnjih poslova Dario Dudas je naglasio da je MUP prošle jeseni, uzimajući u obzir očekivano povećanje zahtjeva, započeo s kadrovskim jačanjem i opremanjem policijskih uprava i postaja kako bi bili što spremniji za povećani broj izdavanja dozvola za borvaka i rad.

Dodao je da je do 31. ožujka ove godine izdano 38.046 dozvola za boravak i rad, što je povećanje od 57 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PUZ-a Mladenka Barišić istaknula je da se ''svaki zaprimljeni zahtjev građana rješava u što je moguće kraćem vremenu i neovisno o tome koliko je sati''.

Dodaje da će PUZ u skorije vrijeme u Remetinečkom gaju uvesti i uslugu rezerviranja rednog broja čekanja putem mobilne aplikacije i rezervacije termina za upravne poslove, odnosno tzv. e-Redomate.

U Remetincu od ranog jutra golemi redovi


- Čekam od 5.30 i već je bilo 30-ak ljudi. Oni su vjerojatno došli u 4.30, rekao je Admir Brka, radnik iz BiH, jedan od stranaca koji je čekao jutros u redu.

- Postavlja se pitanje zbog čega umjetna potreba da se dolazi u 3 sata ujutro da bi se u sedam ujutro krenulo s rješavanjem. Može se doći u 10 i 11 sati kad je u redu četvero-petero, dakle puno manji broj ljudi na toj adresi i kad se to može napraviti ležerno s normalnom dinamikom realizacije, izjavila je Marija Gotti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PUZ-a.

Izmjene Zakona o strancima


U našem turizmu, proizvodnji i građevinarstvu, uz radnike iz regije - najviše je Filipinaca i Nepalaca. Samo tvrtka Kamgrad već zapošljava trećinu stranih radnika, a treba ih i više.

- Posla ima, ali od djela ugovora odustajemo zbog nedostatka kapaciteta što ima za posljedicu i dijelom neiskorištavanje sredstava kojima se ti projekti financiraju, rekao je Dragutin Kamenski, prokurist Kamgrada.

I u zagrebačkim hotelima Hilton radi 40-ak stranaca.

Izmjene Zakona o strancima trebao bi se prije ljeta naći u saborskoj proceduri.

- Cilj izmjena će biti pojednostavljenje procedura, ubrzavanje postupaka i s produženjem rokova važenja dozvola poslodavci će imati radnika na dulje vrijeme, rekao je Žarko Katić, državni tajnik u MUP-u.

- Mi smo sve zanimljivija lokacija zbog činjenice da su nam plaće sve konkurentnije, neto plaća u Hrvatskoj je 1095 eura i to je sve veći mamac i stranim radnicima, istaknuo je Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Šezdeset posto stranih radnika dolazi nam iz regije. Svi oni kao i poslodavci željno iščekuju izmjene Zakona o strancima - koje bi trebale stupiti na snagu u studenom ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!