Stres je njihova svakodnevica: Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

30.04.2022.

19:18

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nacionalni dan hitne medicinske službe

Nacionalni dan hitne medicinske službe

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Nacionalni je dan hitne medicinske službe. Obilježen je na brojnim gradskim trgovima, a u Sisku je djelatnicima hitne medicinske službe uručeno priznanje za poseban doprinos tijekom razornog potresa i pandemije. Inače, u hitnoj medicinskoj službi zaposleno je 4000 djelatnika. 709 timova je s liječnikom, a 205 s medicinskom sestrom i tehničarom. Samo u prošloj godini imali su milijun i pol intervencija. U prosjeku su spasili 200 života na dan. No, obilježavanje nije moglo proći bez pitanja o ostavci ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Maje Grba-Bujević za što je pokrenuta i peticija.


- Neki dan smo imali dijete koje su klade zdrobile i naši doktori i tehničari su doživjeli velik stres, kaže Anđelko Engler, mag. med. tech.

Stres je njihova svakodnevica. Za intervencije tijekom potresa dobili su posebno priznanje.

- Jako veliku unutarnju satisfakciju čovjek dobije nakon dobro odrađenog posla.

U Sisačko-moslovačkoj županiji godišnje imaju 17 000 intervencija i prijeđu više od dva milijuna kilometara. Potrebno im je, kažu, desetak novih vozila.

- Prevezu ukupno 352 tisuće pacijenata, dakle samo to već govori da je nama potrebno često zanavljanje voznog parka jer s obzirom na broj prijeđenih kilometara vozila se troše i jako puno treba ulagati u održavanje i popravke, kaže Silvija Desić Basarić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslovačke županije .

- Imamo u planu i ove godine kupiti dva nova vozila, za to smo osigurali povećanje decentraliziranih sredstava, govori Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije.

Osam novih vozila stiglo je Hitnoj pomoći grada Zagreba, a do kraja lipnja očekuju još 34 vozila.

- Od tih 900-950 poziva dnevno u principu ima negdje od 200, 220-230 intervencija hitne medicinske pomoći u gradu Zagrebu, kaže Željko Rašić, prim. dr. med. ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Pomoć je potrebna i njima - žele da se donese zakon o hitnoj medicinskoj pomoći i da im se osigura beneficirani radni staž. Nezadovoljni radom ravnateljice krovnog zavoda brojni su djelatnici uputili otvoreno pismo ministru i potpisuju peticiju za njezinu smjenu. Ona odgovara.

- Ma ja uopće o tome ni ne razmišljam. Ja sam u kontaktu uvijek s ministrom Berošem, on je naš resorni ministar, na ovu temu se uopće nismo čuli, ali ja tome uopće ne pridajem neku važnost, djela govore puno više od riječi, kaže Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Govore i potpisi, peticiju za smjenu Maje Grba-Bujević od sinoć je potpisalo 400 djelatnika hitne medicinske službe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!