19:16 / 19.05.2021.

Autor: Hina/Iva Magušić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./B.V.

Plenković: Vidjet ćemo sutra zna li Milanović sve o nabavi borbenih zrakoplova

Plenković: Vidjet ćemo sutra zna li Milanović sve o nabavi borbenih zrakoplova

Plenković: Vidjet ćemo sutra zna li Milanović sve o nabavi borbenih zrakoplova

Foto: HRT / Dnevnik

Odluka o nabavi borbenih aviona i dalje je u fokusu državnog vrha. Nakon što je predsjednik Milanović zatražio sazivanje sjednice Vijeća za obranu, večeras stiže priopćenje da će se sjednica održati u četvrtak.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u vezi sa sutrašnjom sjednicom Vijeća za obranu da će se vidjeti zna li predsjednik Republike Zoran Milanović sve o nabavi novih borbenih zrakoplova.

- Ne znam što on nagađa. Imat ćemo sutra u 10,15 sati Vijeće za obranu pa ćemo čuti što on misli o toj temi. Ja sam čuo da on sve zna o tome , rekao je Plenković novinarima u Bjelovaru upitan je li Dan državnosti prilika de se objavi odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova ili to samo predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović nagađa.

Podsjetio je kako je Milanović neki dan o toj temi rekao o da sve zna te kratko je poručio: Vidjet ćemo sutra je li zna sve.

Predsjednik Milanović je danas za posjeta Međimurju na pitanje kada očekuje odluku o nabavi aviona rekao da je jučer poslao dopis s namjerom da to bude na Dan oružanih snaga, 28. svibnja.    

Uskoro odluka

Zakonskih prepreka za odabir najbolje ponude - nema. Odbor za obranu borbenim avionima još u prošlom sazivu dao je zeleno svjetlo.

- Nema nikakve više zakonske obveze bilo ministrstva bilo Vlade bilo Predsjednika Republike da dolazi ponovno na Odbor, rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog odbora za obranu (SDP).

Posao s Izraelcima je propao, natječaj poništen, raspisan je novi - stigle su 4 ponude.

Predsjednik sada očekuje da se jedna odabere do 28. svibnja, Dana oružanih snaga - jer predugo stoje u ladicama.

- Tu odluku bi trebalo donijeti na Vladi što znači da bi prije toga trebalo održati sjednicu Vijeća za obranu. Ja sam to inicirao sad, to je mogao napraviti i premijer, ali očito nije, dakle to bi se trebalo održati. Ako se ne održi, ne znam, onda će Vlada donijeti odluku bez toga. Ja sam siguran da će Ustavni sud reagirati na to, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Čini se - neće trebati, jer premijer je predsjedniku ponudio dva termina za sastanak Vijeća. Ističe i da vlada cijelo vrijeme radi na analizi ponuda - koje su jučer predstavljene užem krugu ministara.

- Izrazito složen, vrlo je kompleksan, tehnički kompleksan, stručno je zahtjevan i odluke koje se donose po mom dubokom uvjerenju trebaju biti takve da svi oni koji pretendiraju da imaju nekakav doticaj s time budu što bolje identificirani, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Plenković je ustvrdio da se Milanović sada želi "ukrcati u vlak suodlučivanja o borbenim avionima" uoči sastanka na vrhu NATO-a, a pri formiranju međuresornog povjerenstva koje je donijelo odluku o najboljoj ponudi odbio je ponuditi svojega predstavnika.

- Ja sam rekao više puta da se donese više ta odluka, jer meni je isto neobično da se skoro pola godine o tome očito uopće nije u Vladi razgovaralo. To sve zadovoljava potrebe hrvatske vojske za idućih 30 godina, to može biti skroz novo, može biti i skoro novo, ali ne skroz novo, rekao je Milanović.

Novost nisu ni međusobni prijepori premijera i predsjednika, no o tome se neće razgovarati.

- Imate prevaranta koji vrijeđa cijelu političku scenu, a mnogi analitičari to nastoje vratiti u prepucavanje - to nije prepucavanje između nas dvojice, to je ponašanje bez presedana prema nizu aktera na hrvatskoj političkoj sceni i sugovornika, rekao je Plenković.

Vlada će donijeti odluku kada obavi svu proceduru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!